В меморандума в услуга на „Джемкорп“ се предоставя цялата българска енергетика. Това каза в предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ Делян Добрев, председател на парламентарната комисия по енергетика.

„Няма документи, че меморандумът с „Джемкорп“ е прекратен. Служебният министър на енергетиката казва, че меморандумът не е бил в официалната документация на министерството, а се е намирал в едно чекмедже. За съществуването на този меморандум и за неговото подписване няма следи“, обърна внимание той.

„Според мен целта е била след като се подпише това споразумени е на базата на него да се набира капитал от тези фондове, защото със споразумението се показва, че държавната енергетика на България е дадена в услуга на тези две фирми. В този меморандум е изброено абсолютно всичко – от въглищните централи, през батериите, през Плана за възстановяване и устойчивост и ядрената енергетика“, подчерта Добрев.

По думите му няма да има завод за батерии, защото в самия план се казва, че ще се купят батерии за 1 млрд. евро., ние няма къде да ги сложим в страната. Той добави, че българската енергетика няма нужда от батерии, защото има 3 хил. мегавата ВЕЦ и хиляда мегавата ПАВЕЦ.

„В края на мандата на ГЕРБ ние оставяме План за възстановяване и устойчивост, който е готов на 99%. В продължение на малко повече от година този план се променя, но ние като сравнихме, има само две разлики – едната е, че се поема ангажимент да се затворят въглищните централи и са се намърдали въпросните батерии. За това смятаме, че това е бил пазарлъкът. Нашите управляващи неистово са искали тия батерии, според нас заради корупционни интереси, няма друго логично обяснение за този проект. Европа е видяла възможност да си постави своите искания – основното искане на Европа е свързано с декарбонизация“, смята председателят на парламентарната комисия по енергетика.

Според него ако се свие производството на електроенергия от въглища няма да бъдем износител на електроенергия, а ще бъдем нетен вносител. Той изтъкна, че не става дума за меморандум, а за договор.