България е силно заинтересована да участва във всички учения на НАТО в Черноморския регион. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“. По-думите му, средствата на дипломацията все още не са изчерпани относно сигурността в региона, съобщава БНТ.

„Важна задача е укрепване сигурността в Черноморски регион. На всички форуми аз винаги съм настоявал за прекратяване на войната. Важно в България да отстоява единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията“, смята Радев.

Според президента обстановката в Черноморския регион и войната в Украйна чертаят тежка перспектива за сигурността. Той визира нарушеното корабоплаване, мините в Черно море, нарушените продоволствени доставки.

„Тепърва тези действия ще се отразят на икономиката ни. Защото цената на вноса у нас ще расте. Войната разколеба инвеститори, удари туроператорите. Черно море е вътрешно море и преминаването през проходите забавя корабоплаването“, изтъкна президентът.

Той посочи, че е важна модернизацията на армията. Държавният глава пример със строежа на два патрулни кораба като посочи, че има интерес и от други държави към производствения ни потенциал. Водят се преговори и за доставка на две подводници. Според Румен Радев страната ни изостава с модернизацията на пристанищата и военноморските бази. Заявили сме и да станем координационен център на ВМС на НАТО. Президентът акцентира и върху черноморското икономическо сътрудничество, в контекста на процесите на следвоенното възстановяване на Украйна.

По думите му, България има важна роля за гарантиране сигурността на корабоплаването заради съвременните ни електронни системи за контрол на морските пътища.

Радев акцентира и върху въздушните пътища – целия трафик от Европа и Близкия изток минава през България заради затвореното въздушно пространство над Украйна и от Русия и натоварването поема РВД. Той допълни, че 900 000 полета има през тази година през страната ни, а догодина се очаква броят им да надхвърли един милион.

ГКПП -та са друг важен елемент, посочи президента. Според него изоставаме по отношение на граничните пунктове на фона на това, че трафикът се е насочил през България след като Русия затвори границите си за транспорт към Европа.

По отношение на газовата диверсификация, според президента, трябва да се мисли за смяна на посоката на петролопровода Александруполис-Бургас, защото той е замислен за руски петрол, а сега трябва да се промени посоката с идея за други лесни неруски доставки на петрол през Гърция за България

Очаква се съвместен борд на транзграничните транспортни проекти с Гърция. Радев визира конвенцията от Монтрьо, където няма забрана за внос танкери за втечнен газ, но не се разрешава те да дойдат до България, поради което не можем да изградим терминал у нас.

Според него проучванията за залежи на газ изостават в икономическата ни зона спрямо Румъния и Турция.

Източник: БНТ