Държавният департамент на САЩ изтъкна необходимостта от деескалация на напрежението в Сирия и добави, че се противопоставя на некоординираните военни действия в Ирак в рамките на турската операция „Лапа-меч“. Това се казва в писмено изявление, публикувано вчера от говорителя на Държавния департамент Нед Прайс, предадоха световните агенции.

Съединените щати изразяват искрените си съболезнования заради смъртта на цивилни граждани в Сирия и Турция. Призоваваме за деескалация на напрежението в Сирия, за да защитим цивилното население и да подкрепим общата цел за победа над „Ислямска държава“.

Продължаваме да се противопоставяме и на всякакви некоординирани военни действия в Ирак, които нарушават суверенитета на тази страна, подчерта дипломатът. Турският министър на националната отбрана Хулуси Акар съобщи вчера, че въоръжените сили на републиката са неутрализирали 184 терористи по време на операцията „Лапа-Меч“ в Сирия и Ирак. В турската военна акция са включени над 50 самолета и 20 дронове. Подкрепа на авиацията оказва и артилерията. Ударите са насочени към обекти на Кюрдската работническа партия и свързаните с нея сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Министерството на отбраната на Турция съобщи, че е извършена успешна операция в районите Кандил, Асос и Хакурк в Северен Ирак, както и в районите Арап Пънаръ, Тал Рифат, Джизре и Дерик в Северна Сирия. Според съобщения в турските медии турските изтребители F-16 са възобновили ударите срещу сирийски региони в понеделник, след като турски гранични градове са били обстрелвани от Сирия.