Европейският парламент реши днес да обяви Русия за държава, спонсор на тероризма, аргументирайки се, че военните удари на Москва срещу цивилни цели, като енергийна инфраструктура, болници, училища и убежища, нарушават международното право, предаде „Ройтерс“.

Този ход обаче е до голяма степен символичен, тъй като Европейският съюз не разполага с правна рамка, която да го подкрепя. В същото време блокът вече наложи безпрецедентни санкции на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 гласа „против“ и 44 гласа „въздържал се“

Членовете на Европарламента подчертават, че умишлените нападения и зверства, извършени от руските сили и техните пълномощници срещу цивилни граждани в Украйна, разрушаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право представляват терористични актове и военни престъпления, предаде пресслужбата на институцията. С оглед на това те признават Русия за „държава, спонсор на тероризма, и за държава, която използва терористични средства“.

Необходима е правна рамка на ЕС

Тъй като в момента ЕС не може официално да определи държави за спонсори на тероризма, Европарламентът призовава ЕС и неговите държави членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия в такъв списък. Това би довело до редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно членовете на парламента призовават Съвета (държавите членки) да включи в антитерористичния списък на ЕС руската паравоенна групировка „Вагнер“, 141-ви специален моторизиран полк, известен още като „Кадировците“, и други въоръжени групировки, милиции и марионетни сили, финансирани от Русия.

Изолиране на Русия

Парламентът призовава Европейския съюз да продължи да изолира Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството ѝ в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН.

Членовете на ЕП искат също така да се намалят дипломатическите отношения с Русия, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а свързаните с руската държава институции в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат закрити и забранени.
На фона на ескалиращите терористични актове на Кремъл срещу населението на Украйна резолюцията призовава още държавите – членки в Съвета на ЕС, бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва.

Членовете на ЕП искат също така страните от ЕС и Европейската комисия активно да предотвратяват, разследват и да подлагат на наказателно преследване всяко заобикаляне на санкциите и да обмислят възможни мерки срещу държави, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи наложените ограничителни мерки.

Източник: dnevnik.bg