Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ ще предложат заедно кабинет на малцинството, стана известно на съвместно изявление на двете партии в парламента. „Тук сме, за да кажем, че имаме готовност, ако вторият мандат дойде при нас, заедно да работим заедно за правителство на малцинството с ясна визия и план. Трябва да има гаранции парламентът да покаже, че може да работи в такъв формат“, обяви Кирил Петков от „Продължаваме промяната“.

Той атакува ГЕРБ, която предстои да получи първия мандат от президента Румен Радев, тъй като е най-голямата парламентарна група.

Два месеца след изборите единственото, което ГЕРБ направи е, че избра Вежди Рашидов и изкара хората на улицата заради хартиената бюлетина, обясни Кирил Петков.

ГЕРБ нито има визия, нито план. България стои в политически вакуум. Не може да продължава така – народът очаква план, визия, правителство, категоричен бе съпредсетелят на ПП.

В последните 30 г. България страда от 3 големи недъга, заяви Асен Василев. Първият е, че голяма част от бизнеса зависи от държавата. Второ, бе България е с най-голямото неравенство в ЕС, което е стигнало до размери, които ни поставят между Кот д’Воар и Малайзия. Това е една от основните причини българите да напускат и да има отказ от участие в обществените процеси. Третото е липсата на справедливост, обясни Василев.

Двете големи задачи, с които България ще стане истинска част от Европа, са влизането в Шенген и Еврозоната, обясни той.

Като национални цели той изброи още борбата с неравенствата в доходите, освобождаване на бизнеса от държавния рекет, както и възстановяването на справедливостта.

Тези задачи са изпълними при работещ парламент, обясни Василев.

Позитивен сценарий е възможен, смята Христо Иванов. Ако не реализираме всички тези задачи в следващия 12-месечен период, не знаем кога ще е следващия прозорец да се тласне страната в тази посока на развитие.

Да има не просто правителство на регреса, а и на реформите. Започваме разговори, за да се намери реална формула на надеждата да се придвижи страната напред. Съзнаваме, че то може да се окаже невъзможно, но няма причината да е в ПП и ДБ, обясни Иванов.

Наясно сме, че правителство на малцинството в този парламент е най-лошата опция, допълни съпредседателят на ДБ.

Започват процес на уеднаквяване на позиции. Ще се фокусираме върху законодателни промени, които могат да се изведат пред скоби, обясни Иванов.

Няма да се договаряме, а ще бъде вкаран пакет закони, които да бъдат одобрени преди втория мандат, каза Петков и изброи приоритетите:

Оттегляне на промените в Изборния кодекс.

Промени в конституцията за премахване на неограничена власт на главния прокурор.

Законодателни промени за търсене на наказателна отговорност.

Внасяне на бюджет за догодина.

Законодателни промени, за да може изпълнителната власт да назначава шефовете на службите без намесата на президента.

Приемане на законопроекта за КПКОНПИ с разследващи функции, чието ръководство се избира от Изпълнителната власт и парламента.

Приемане на закони за ПВУ и Стратегическия план за земеделие.

Законопроекти за приемане на България в Шенген и Еврозоната.

Това е изключително трудно задача, но не и невъзможна, допълни Христо Иванов.

Ако не получат гаранции за приемането на тези законодателни промени, няма да минат на варианта за правителство на малцинството, обясни Василев.

Не сме търсили подкрепа от никого, в зала ще стане ясно кой иска да се приемат тези закони, допълни той.

Отказваме да подкрепим първия мандат. Тези приоритети са важни за народа и всеки, който ги подкрепи предварително, в пленарната зала и без договорки, каза Василев.

ГЕРБ няма да получи нищо, трябва да работи ползу роду, допълни той.

Всичко това може да бъде прието до Коледа при добра организация и желание за работа на НС. Видяхме, че за 1 вечер се приеха промени в Изцорния кодекс. Тези промени са внесени в НС, допълни Василев.

Запитан дали да се забърза първия мандат, Василев обясни че консултациите не дават резултат. ГЕРБ показват импотентност. Затова президентът трябва да се забърза с мандатите.

Някои от тези текстове можело да бъдат приети и на първо четене.