Украинското правителство обеща да създаде подслони, които да предоставят отопление и вода за нуждаещите се хора. Това става на фона на задаващата се сурова зима и неспирните руски удари, опустошили енергийната инфраструктура на Украйна, предаде Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че ще бъдат изградени специални „центрове на непобедимостта“ в страната, които ще предоставят електричество, отопление, вода, интернет, мобилни телефонни връзки и лекарства – безплатно и денонощно.

„Ако отново бъдат извършени масирани руски удари и е ясно, че електричеството няма да бъде възстановено за часове, „центровете на непобедимостта“ ще влязат в действие с всички важни услуги“, заяви той в снощното си видеобръщение.

По думите му вече са създадени над 4000 центъра и се планират още. „Сигурен съм, че като си помагаме взаимно, ще можем да изкараме тази зима заедно“, каза Зеленски.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че предстои тежка зима за украинската столица заради щетите, нанесени на енергийната инфраструктура на Украйна от руските удари, посочва ДПА.

„Това е най-лошата зима от Втората световна война“, каза той в интервю за германския в. „Билд“.

По думите му Киев трябва да е готов за „най-лошия сценарий“, включващ значителни спирания на тока при ниски температури, при което част от населението може да се наложи да бъде евакуирано. „Но ние не искаме да се стига дотам“, заяви Кличко.

Той обвини руския президент Владимир Путин, че се опитва да прогони хората от Киев с атаки срещу гражданската инфраструктура.

„Путин иска да тероризира хората, да ги накара да мръзнат, да нямат осветление“, да оказва натиск върху Зеленски, каза Кличко. „Но това няма да се случи. Моето впечатление е, че хората само ще станат по-гневни, по-решителни. Ние няма да умрем или да избягаме, както иска Путин“, заяви кметът на украинската столица.