Звездата на Хърватия Лука Модрич се превърна в първия футболист, който участва на европейско и световно първенство в рамките на три десетилетия. Това стана факт, след като капитанът на „ватрените“ игра в мача срещу Мароко (0:0) на Мондиала в Катар.

Полузащитникът на Реал Мадрид вече има зад гърба си 4 европейски и 4 световни първенства. Първото му участие на финали на голям международен форум е през 2006 г. на Мондиала в Италия. Следват две издания на шампионата на Стария континент (2008 и 2012), след което Хърватия се класира неизменно за всеки голям форум.

Модрич е част от състава на „шахматистите“ на световните първенства в Бразилия (2014 г.), Русия (2018 г.) и Катар (2022 г.), както и на Евро 2016 и Евро 2020.

Освен това, легендата на хърватския футбол стана и най-възрастният състезател, участвал на световно първенство за своята държава – 37 години и 75 дни.

Още днес Кристиано Роналдо има възможност да изравни постижението на бившия си съотборник в Реал Мадрид. В четвъртък Португалия излиза срещу Гана в първия си двубой на Мондиал 2022, а нападателят на „мореплавателите“ най-вероятно ще изведе своя отбор с капитанската лента, което ще го направи втория футболист с участие на европейски и световни финали в рамките на 3 десетилетия.