Русия ще продължи да ограничава военните възможности на Украйна, докато Киев не заеме реалистична преговорна позиция. Това изявление направи вмера на заседание на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя, съобщава ТАСС.

По думите му, руските въоръжени сили нанасят удари „по инфраструктурни обекти в Украйна в отговор на помпането на тази страна със западни оръжия и безразсъдните призиви Киев да спечели военна победа над Русия“. „Подкопаването на боеспособността на украинската армия, което заплашва сигурността и териториалната цялост на Русия, е една от целите на СВО (специалната военна операция – бел. ред.). И ще се изпълнява с военни средства, докато режимът в Киев не заеме реалистична позиция, която би позволила, в рамката на преговорите, за да обсъдим и да се опитаме да разрешим проблемите, които ни принудиха да започнем СВО“, каза Небензя.

„Досега това, което чуваме от г-н Зеленски и неговите сътрудници в никакъв случай не е готовност за мир, а само език на безразсъдни заплахи и ултиматуми. Западните куратори на Киев само насърчават такава безотговорна линия, защото им е изгодно да има война на територията на Украйна до последния украинец, което позволява на техния военно-промишлен комплекс да получава огромни печалби, както и да тества оръжия на НАТО “, каза Небензя. „По този начин западните страни се опитват да установят своята геополитическа хегемония с чужди ръце и живота на обикновените украинци“, заключи той.

В началото на октомври Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна обяви, че е невъзможно да се преговаря с руския лидер Владимир Путин. На свой ред на 31 октомври руският лидер заяви, че не вижда възможност за обсъждане на каквито и да е споразумения с Украйна, докато няма желание от нейна страна. Въпреки това, както подчерта Путин, добрата воля на Москва за преговори е известна и е неизменна. Президентът на Руската федерация обърна внимание, че за постигане на договорености е необходимо „да седнем на масата за преговори и да преговаряме“, отбелязва ТАСС.