Президентът Румен Радев не приема подадената оставка от главния секретар на Министерството на вътрешните работи Петър Тодоров. Това съобщиха от „Дондуков 2“.

„Националната сигурност и МВР не могат да стават заложник на кратковременни конюнктурни политически амбиции“, е позицията на държавния глава, след като се е запознал с внесените в президентската институция документи от Министерството на вътрешните работи и с депозираната оставка от Тодоров.
 
Президентът посочва, че не приема главен комисар Петър Тодоров да понесе отговорност за натрупаните през изминалите години проблеми в системата на МВР, за преодоляването на които работи от назначението си през август 2021 г.

„Професионалното ръководство на МВР не си затваря очите пред проблемите и не се опитва да ги прикрие, а работи за тяхното решаване“, допълват от президентската институция.

В парламента главният секретар на МВР Петър Тодоров благодари на президента за доверието, което му гласува. Моите усилия ще бъдат съсредоточени в тези обновителни процеси, които сме започнали и текат в МВР, те да бъдат още по-активно движени с цел осигуряване сигурността и спокойствието на гражданите, както и сигурността и защитеността на служителите, които работят в полза на обществото. Това каза Тодоров пред журналисти, по повод съобщението от президентството, че държавният глава Румен Радев не приема подадената на Тодоров оставка след случилите се последните месеци няколко инцидента с полицаи при борбата им с мигрантския натиск, предаде БТА.

Главният секретар и вътрешният министър Иван Демерджиев бяха изслушани днес в ресорната парламентарна комисия. Те посочиха, че голяма част от проблемите в МВР са натрупвани с години и се работи по решаването им.

Източник: БНР