Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) заяви, че е попречила на украинските специални служби да извършат терористична атака срещу газопровода „Турски поток“саботаж срещу газопровода „Южен поток“, предаде ТАСС.

„В резултат на комплекс от оперативно-издирвателни мерки Федералната служба за сигурност предотврати опит на украинските специални служби да извършат диверсия и терористичен акт на газопровода „Южен поток“, по който се доставят енергоносители за Турция и Европа“, съобщават от пресслужбата на ФСБ.

„Задържани са руски граждани, участвали в подготовката и осигуряването на средства за терористичния акт“, от ФСС.

Службата твърди също така, че е иззела „четири магнитни мини, 4 кг пластични експлозиви, детонатори със закъснител, 593 000 рубли и комуникационно оборудване, съдържащо кореспонденция и комуникация с ръководителя на планирания саботаж от украинските специални служби, инструкции за сглобяване и инсталиране на взривно устройство, както данни за превод на пари и координати на мястото на планирания взрив във Волгоградска област“, съобщава ТАСС.

Следственият отдел на ФСБ на Русия е образувал наказателно дело поняколко члена от Наказателния кодекс на Руската федерация:

„Подготовка за терористичен акт“;

„Организиране на терористична общност и участие в нея“;

„Незаконно придобиване, прехвърляне, продажба, съхранение, препращане или пренасяне на експлозиви или взривни устройства“.

Газопроводът „Южен поток“ едно време беше замислен да пренася руски газ през Черно море до България, по по-късно проектът бе отменен в полза на друг енергиен проект – „Турски поток“.

Миналия месец руските власти съобщиха, че са предотвратили терористична атака срещу газопровода „Турски поток“ на руска територия.