Шест щата поискаха от Върховния съд на САЩ да отхвърли искането на президента Джо Байдън да изпълнява плана си за отмяна на студентски дългове, който според тях е надхвърлил правомощията на неговата администрация, съобщи Ройтерс.

Щатите Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска и Южна Каролина подадоха отговор на искането на правителството на Байдън съдиите да отменят съдебното разпореждане на по-долна инстанция, което спира изпълнението на програмата, докато трае съдебният спор за нейната законност. Пет от шестте щата са управлявани от републиканци, а в последния от тях, Канзас, главният прокурор е републиканец.

В жалбата си щатите заявяват, че правителството се опитва да „наложи властта си далеч отвъд всичко, което Конгресът би могъл да си представи“. Правителството на свой ред заяви, че решението от 14 ноември за блокиране на плана оставя милиони икономически уязвими кредитополучатели в неизвестност.

Правителството също така оспорва решение от 10 ноември, взето от федерален съдия в Тексас, който счита програмата за незаконна. Федералните власти обаче спряха да приемат заявления за облекчаване на студентски дългове след постановяването му.

В рамките на политика, която би облагодетелствала милиони американци, през август Байдън обяви, че правителството на САЩ ще опрости до 10 000 долара задължения по студентски заеми на кредитополучатели, които печелят по-малко от 125 000 долара годишно или 250 000 долара за семейни двойки. На студентите, които са получавали стипендии „Пел“ в полза на колежаните с по-ниски доходи, ще бъдат опростени до 20 000 долара от дълга им.

Политиката изпълнява обещание, което президентът демократ даде по време на президентската кампания през 2020 г., да помогне на затъналите в дългове бивши колежани. През септември Бюджетната служба на Конгреса изчисли, че опрощаването на дълговете ще струва на правителството около 400 милиарда долара.

Щатите, които оспорват политиката, твърдят в иска си, че планът за опрощаване на дългове нарушава правомощията на Конгреса и застрашава бъдещите приходи на щата и средствата, спечелени от щатските институции, които инвестират в студентски заеми или ги обслужват.