Ниският процент осъдителни присъди за трафик на мигранти се дължи най-вероятно на разследванията у нас, които са на по-ниските нива. Това предположи в студиото на Euronews Bulgaria Филип Гунев, експерт по гранична и вътрешна сигурност на ЕС и бивш зам.-министър на вътрешните работи. Разговорът бе по повод зачестилите инциденти с мигранти и призивите за по-строги мерки срещу трафика на хора.

Това е малко като с корупцията – където имаме стотици присъди, а високите нива остават незасегнати. Същото е и при миграцията. Тук причините обаче са малко по-различни.

 

„Основните канали и техните организатори обикновено не са в България и изискват едни доста сложни и продължителни разследвания, с много партньори, много служби“, обясни Гунев.

Според него успешните разследвания в близкото минало са били обикновено водени от Европол, от чужди служби, които имат много добре изградени представителства в цялата верига. А това, което тук се случва, по думите му, е наемането на едни хора на много ниски нива за едни не особено големи суми. Които и да бъдат арестувани, веднага много лесно могат да бъдат заменени.

Тези, които убиха полицаите в Бургас, бяха наети от бежанския център – там могат да бъдат наемани такива отново и отново, тъй като самите организатори действат чрез посредници.

МВР практически има много малък капацитет да прави разследвания, за да засегне по-високите нива, смята експертът.

 

„Проблемът е европейски – дори и да искаме, резултатите не ги виждаме. Такива големи разследвания отнемат месеци. Ние обикновено сме по-пасивни и чакаме да ни поканят в някаква мащабна схема. Обикновено разследването тук стига до едно ниво над тези хора, които са били заловени“, посочи Гунев.