Вчера беше извършен пореден атентат срещу парламентаризма. От нашата парламентарна група днес бе позволено да се изкаже един-единствен човек. Председателят от ГЕРБ-СДС Росен Желязков прекрати дебатите по темата и подложи на гласуване наименованието за промените в Изборния кодекс. Това заяви народният представител от „Продължаваме промяната“ (ПП) Йордан Терзийски.

,,Явно имат план да си го гласуват набързо, но това е Изборен кодекс – трябва да има сериозен дебат по темата. По този начин поставят на карта цялата ни избирателна система. Вместо да гледаме бюджета, ние гледаме Изборния кодекс, което не е в дневния ред на държавата“, допълни Терзийски.

По думите му в програмата на НС за утре не се предвижда гласуване на промените в Изборния кодекс, но побърза да уточни, че коалицията „Хартиена бюлетина“ може да промени дневния ред „по всяко едно време“.

Депутатът призна, че машините не са съвършени и също може да дават грешки понякога, но беше категоричен, че рискът при хартиените бюлетини е „много по-голям“.

Машинното гласуване е много по-прецизно; при него има гаранции, че вотът на хората ще бъде отчетен правилно. Ние искаме да се оптимизира машинното гласуване, а те искат да върнат манипулациите, за да се върнат едни партии, които отново да злоупотребяват с обществения ресурс, коментира той.

Терзийски отбеляза още, че в момента, в който ПП и ДБ са анонсирали новината за правителство на малцинството, от другите партии веднага са се активизирали и са вкарали в програмата на парламента Изборния кодекс.

На финала на разговора депутатът призова служебното правителство да изпълни законовото си задължение и да входира в НС бюджета за 2023 г., за да се отговори на нуждите на обществото.