Службата за сигурност на Украйна извърши обиски в едно от най-светите места за руското православие – Киево-Печорската лавра. Това далеч не е първият случай в последно време, когато украинските специални служби издирват руски диверсанти в църкви и манастири. Наистина ли православното духовенство е водачът на руския свят в Украйна?

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) се зае сериозно с Украинската православна църква (УПЦ) през последните седмици. Редица манастири, епископи, свещеници и енориаши се проверяват „за лоялност към руския свят“, Москва, както и за „укриване на руски диверсанти и оръжия“.

По-специално Корецкият женски ставропигиален (тоест под прякото управление на главата на УПЦ митрополит Онуфрий) манастир „Света Троица“ и женският манастир на Волинската икона на Божията Майка на територията на Сърненско-Полеската епархия. в Ровненска област на Украйна попадна в разследването на СБУ.

А сега претърсвания са извършени и в известната Киево-Печорска лавра. Там местното духовенство беше заподозряно в „дискредитиране на връзките с Русия“ въз основа на видео, представено от свещеника на разколническата „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) Михаил Емелян. В това видео, за което се твърди, че е заснето по време на обреда на миропомазването, множество хора в един от храмовете на лаврата пеят „Звънът се носи, носи се над Русия“. Не знае какво е правил един разколник от ПЦУ в един от главните манастири на УПЦ (уж все пак Московската патриаршия, МП) също е отделен и интересен въпрос, на който все още няма отговор.

По един или друг начин митрополит Павел (Лебед), незабавно отстрани от богослужение някой си отец Захарий, който в този момент служи като свещеник на лаврата. При това, интересно, не от политическа, а от богословска позиция. Според наместника вината на Захарий е, че е позволил на литургията да се пеят „светски песни, които нямат нищо общо с богослужението“.

Свещеникът веднага подчерта, че братята от лаврата се молят за Украйна, украинската армия и украинските власти. Всички тези мерки обаче не помогнаха. И тази власт, за която се молят в лаврата, дойде в тази лавра с цел „да не допусне използването на лаврата като клетка на руския свят“. Какво се казва официално на сайта на СБУ.

Тук, разбира се, възниква въпросът защо украинските власти в лицето на СБУ продължават така активно да оказват натиск върху УПЦ. Все пак преди няколко месеца в тази Църква се проведе Събор, който постанови „пълната независимост и самостоятелност на УПЦ от РПЦ“. Това е, което украинските власти се опитваха да постигнат от УПЦ в продължение на много години, включително чрез създаване на , меко казано, странна от канонична гледна точка организация като ПЦУ.

И тук, изглежда, след такава декларация за лоялност от страна на УПЦ , можеха да се успокоят. Но нюансът е, че въпреки публичното съгласие с това решение на мнозинството от участниците в украинския събор, с изключение на епархиите, които са част от Кримската митрополия, епархиите на ЛНР и ДНР, в страната въпросът с отделянето на УПЦ от РПЦ като цяло не се получи. И това се вижда дори на публично ниво.

Как така? Вижте официалния уебсайт на УПЦ беше значително актуализиран преди няколко месеца (можете също да получите поне частичен достъп до стария, не по-малко официален уебсайт). В старата секция с документи има „Устав на УПЦ“, който между другото гласи: „Украинската православна църква се обединява с Поместните православни църкви чрез Руската православна църква“. В същото време по отношение на административното управление се съобщава следното: „Украинската православна църква е независима и самостоятелна в своето управление и структура.Висши органи на църковна власт и управление на Украинската православна църква са Съветът на Украинската православна църква, Архиерейският събор на Украинската православна църква и Светият синод на Украинската православна църква, ръководени от митрополита на Киев и цяла Украйна. ”

Тази позиция дълги години не устройваше официален Киев. Те искаха пълно прекъсване на отношенията между УПЦ и Московската патриаршия. Оттук и натискът върху УПЦ, и решението на Украинския събор от 27 май. Но сега в секцията „документи“, както на новия, така и на стария уебсайт на УПЦ, просто няма Устав под каквато и да е форма. Нито в каноничен, нито в „актуализиран” в светлината на последните „съборни изказвания”.

Което поставя УПЦ в много интересна и не особено приятна позиция. От една страна, не без основание Московската патриаршия може да заподозре решенията на събора в Киев като неканонични. И инициативите по този път на архиереите на УПЦ са началото на поредния разкол. От друга страна, сегашният режим в Киев също не вижда официално и публично потвърждение, че Украинската православна църква окончателно се е разграничила от Москва. Няма публично достъпни подкрепящи документи за такъв ход.

А те очевидно не съществуват по простата причина, че ако бъдат публикувани, много украински вярващи, свещеници и епископи просто ще напуснат юрисдикцията на УПЦ, защото са в разкол (А неразрешеното обявяване на собствената автокефалия с промените в Устава ще бъдат именно разкол), те не искат да бъдат. С такава „пълна независимост“ сегашният киевски режим ще може да прави каквото си поиска с УПЦ. Например насилствено може да го обедини с ПЦУ. Засега киевските власти не могат да си позволят подобна стъпка. Статутът на УПЦ днес, очевидно, като цяло не е ясен за никого. Включително и на СБУ. Но тяхната работа е да мачкат и чупят. Това, което правят по обичайния си начин.

В началото на април тази година Генералната прокуратура на Украйна арестува известен свещеник на УПЦ в Днепропетровска област „за сътрудничество със страната-агресор Руската федерация“.

Още през февруари 2019 г. полицията, заедно с „активистите“ на ПЦУ в Тернополска област, нападнаха протоиерей Стефан Белан, който беше бит, защото пречеше на незаконното богослужение на същите тези „активисти“ на ПЦУ в неговата църква. Самият духовник описа инцидента по следния начин: „Бързо пристигнаха специалните части и започна да ни бият. На видеото всичко се вижда ясно. Биха ме, блъскаха вярващи. И тогава дойдоха едни мъже в камуфлажи с червени и черни ивици и започнаха да ни разпръсват всички. Хванаха ме за главата и ми счупиха пръста. След това извикахме линейка. Медицински работници са записали побой по цялото тяло – глава, гърди, ръце”.

Друг инцидент се случва в самото начало на СВО, на 24 февруари тази година. В Киев полицията арестува свещеника на УПЦ Михаил Павлушенко по подозрение за саботаж. Въпреки че всъщност той просто изтичва на улицата, за да помогне на възможните жертви след катастрофа на хеликоптер.

А най-фрапиращият и в същото време много странен случай е задържането през май 2022 г. от СБУ на свещеник Сергей Тарасов. И последвалото му убийство. Тялото на духовника със счупен череп е открито през август същата година в моргата. Няма информация кой и кога е убил Тарасов. УПЦ обаче официално заяви, че никога не е имало такъв духовник на щат. Въпреки че в Русия този свещеник беше известен именно като член на УПЦ.

В Украйна на репресии са подложени не само обикновени свещеници, но и епископи. Например, когато СБУ проведе обиски в ръководителя на Тулчинска и Брацлавска епархия митрополит Йонатан (Елецки) по подозрение за „разпространение на проруска пропаганда“. И въпреки че самият владика Йонатан твърди, че това е „провокация с цел насилствено превземане на Тулчинската църква“, кого го е грижа сега за тези чисто вътрешноукраински църковно-държавни процеси?

Цялата тази украинска църковно-държавна драма, между другото, е много ясен намек към клира и епископата на православните автономии в балтийските страни. По-специално Естония и Латвия. Вижте какво ще стане с вас. И чудете, когато се случи, защото вие сами сте го докарали до там.

Връщайки се към украинските дела, заслужава да се отбележи другата страна на „взаимодействието между СБУ и УПЦ“. И така, според ръководителя на отдела за религиозни организации на отдела за обществено-политически комуникации, информационна политика на военно-гражданската администрация на Запорожка област Артьом Шарлай, „след освобождаването на по-голямата част от Запорожка област се оказа, че редица свещеници, включително големи, са информатори на СБУ. По принцип те са започнали работа за специалните служби през 2014 г., но някои и по-рано. Сега се опитват да водят политиката, която е изгодна за СБУ. За щастие има малцина такива. Те са идентифицирани, дава им се време да размислят и да откажат да сътрудничат на СБУ”.

Както подчерта чиновникът от Запорожие, тези свещеници са предимно от Западна Украйна. Как така „западняци“ са служили в източната част на Украйна през всичките тези години? Но за РПЦ и нейните автономии наднационалното и, така да се каже, „наденорийско“ служение е обичайна практика.

Е, както се казва – усетете разликата. Ако в Украйна, при най-малкото подозрение за нелоялност към духовенството, СБУ незабавно идва с обиски, то в новоприсъединените руски територии военно-цивилната администрация се ограничава до „възпитателни беседи“.

Целият този хаос, както изглежда, ще спре едва с края на специалната военна операция на Русия в Украйна. А как точно ще завърши, дали каноничното православие ще продължи да съществува на сегашните украински територии и под каква форма – зависи от това как точно, с какъв изход ще приключи СВО и доколко ще бъдат изпълнени задачите на Русия в рамките на тази кампания .

Превод: В. Сергеев