На България се пречи да излъчи редовно правителство, защото едни „евроатлантици“ заблуждават чуждестранните ни партньори. Те заблуждават посолствата, а техните „говорещи глави“ – анализаторите им по завладените от тях медии, създават обществена нагласа, че то не може да се случи.

Това заяви зам.-председателят на парламента и на ДПС Йордан Цонев по време на дебата по декларацията на „Промяната“, с която се искаше Народното събрание да задължи служебния кабинет да внесе бюджет.

„Анализаторите ни внушават, че не може – защо, защото някои проксита на този кръг не могат да направят самостоятелно мнозинство. Искам да се обърна към нашите евроантлантически партньори – ние разбираме, че никой не ни помага в това. Пречи се България да има истинска стабилност, политическа, икономическа, всякаква“, заяви Цонев, като предварително направи уговорката, че ще е директен, а няма да си служи с Езопов език.

Той напомни, че при приемането на предния бюджет и последвалата му актуализация повече от предложенията са изработени от опозицията, това означавало, че консенсус може да се намери, макар и трудно. Даде пример и с конституционното мнозинство, което реално имат в това Народно събрание партиите, изповядващи евроатлантическите ценности.

„Относно президентската власт и разширяването на правомощията, за които говори г-жа Нинова – в политиката и правния мир няма вакуум. Когато 4 парламента не могат да излъчат или излъчват нестабилно мнозинство. Когато под диктата на телевизии, на кръга „Капитал“ и 20 говорящи глави първия ден формират общественото мнение кое не може. Още не бяха излезли резултатите и обясняваха как не може да се формира правителство. Българският народ казва кой с кого може. И е казал, че всеки с всеки може, щом ни е пратил тук. Другото е въпрос за политики и профил. По тази причина нямаме кабинет. Готвим се за предсрочни избори, дори законодателство правим с оглед на избори, без да сме използвали конституционната възможност, за която ни е пратил суверенът“, заяви Цонев.

И напомни, че „почти всички избиратели, на всички партии искат едно – спрете да се карате, направете кабинет, стига ни занимавайте с избори“. Аз това чух. но ни слушаме анализатори, които ни внушават, че не може, добави той.

Цонев обвини ПП и ДБ, че дори не опитват да водят наистина разговори. „Двете партии не правите това, казвате. Няма истински разговори. Твърдя, че няма заради обществената среда, която се създава от медии и набутаните там говорящи глави и анализатори“, заяви той.

Преди него лидерката на БСП Корнелия Нинова говори за „пълзяща, еднолична власт“ в управлението на служебния кабинет. Според нея той е превзел държавата – от директори до чистачки.

„Кое политическо мнозинство им възложи търгове за газ след 10 г. Знаете ли колко неща се случват без политическо мнозинство? Подхвърлят ни се провокации и се хващате“, ядоса се тя на парламентарния дебат, който се изродил в обвинения, без да се вземе решение.

„С общите приказки „Ама тук е се развихри див популизъм“ да престанем. Аз съм тук да защитя социалната политика на кабинета, в който участвахме. То е факт. 20 млн. отидоха за трайна политика за деца, младежи и пенсионер, не за помощи“, настоя Нинова. Според нея депутатите „ще се развихрят“ дори и по удължения бюджет. И попита каква е разликата тогава и защо да не се внесе актуален.

И тя, и „Промяната“ настояват, че служебното правителство е длъжно да изпълни законите и ги нарушава с отказа да внесе бюджет 2023. Ден по-рано обаче НС пире на първо четене удлъжване на настоящия.

Да дадем на икономиката предсказуемост, на хората – спокойствие, на държавата – сигурност. Обратното е хаос и още една крачка към унищожаване на парламентарната демокрация, апелира накрая Нинова.

Петър Петков от „Възраждане“ пък я репликира, че, когато след Нова година партията му получи третия мандат, ще внесе бюджет. И заяви, че президентът Румен Радев няколко пъти е давал мандат за кабинет на БСП, без те да направят нещо, с което всъщност цитира думи на държавния глава от консултациите му с БСП, в които той и Нинова си държаха остър тон.

Депутатът призова Нинова да се замисли – президентът бил отегчен, че пореден път връчва мандат на БСП и той е неуспешен, а сред това да мислият за другите партии дали внасят или подкрепят редовен бюджет.

След близо 5 часа дебат депутатите все пак не приеха декларацията, с която служебната власт да бъде задължена да внесе нов бюджет, вместо да удължава сегашния. Само 86 гласа подкрепиха документа на ПП – към партията се присъединиха 23 депутати от БСП и 15 от ДБ. 127 народни представители бяха „против“.