Президентът Румен Радев обяви, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена група (ГЕРБ-СДС) в понеделник, съобщи БНТ. „Надявам се, че времето, което дадох допълнително, да бъде оползотворено по най-добрия начин“, изтъкна държавният глава. 

Той коментира още, че ще реши дали да наложи вето върху промените в Изборния кодекс след като законопроектът бъде окончателно приет и той се запознае в детайли с него. 

Президентът се обяви категорично против прехвърлянето на службите под директното ръководство на изпълнителната власт.

„Несъстоятелно е партията, която сама реши да се асоциира с промяната, да настоява за връщане към порочния управленски модел с внесените законодателни предложения президентът да няма повече отношение към назначаването на ръководствата на службите за сигурност. До неотдавна службите за сигурност бяха под прякото ръководство, на ръчно управление от министър-председателя, и сега ни предлагат да се узакони корупционният комфорт.

Надявам се времето, което дадох допълнително за работа и диалог на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин. В понеделник ще връча мандат за съставяне на правителство на най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание.“