Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви, че някои западни страни не са заинтересовани от уреждането на украинската криза и трябва да убедят Украйна да седне на масата за преговори с Русия. Той заяви това в петък в Рим по време на конференцията „Средиземноморски диалози“.

„Необходимо е да убедим някои от нашите съюзници, които подкрепят продължаването на войната, да върнат Украйна на масата за преговори [с Русия]“, каза той.

Чавушоглу обаче признава, че сега това ще бъде по-трудно, отколкото през март, когато украински и руски представители се срещнаха в Анталия и в Истанбул. „Днес ще е по-трудно, защото се появиха нови условия. Русия ще постави своите условия, Украйна няма да ги приеме, но Турция ще продължи да полага усилия за уреждане на конфликта“, каза той и добави, че според него единственият начин да се сложи край на конфликта в Украйна е чрез дипломация. „Конфликтът може да бъде прекратен. Ние заемаме прагматична позиция  и това носи конкретни резултати“, заяви Чавушоглу, като припомни сключването и удължаването на споразумението за зърното с участието на Турция, размяната на затворници между Русия и Украйна.

„Надявам се, че до пролетта ще имаме по-ясна картина по въпроса за уреждането на условията за преговори. Ще продължим да полагаме усилия в тази посока“, отбеляза Чавушоглу.

Турция, която поддържа близки отношения както с Москва, така и с Киев, се разглежда от мнозина като потенциален посредник в украинския конфликт. Анкара е единствената членка на НАТО, която не е наложила масирани санкции на Москва, а Ердоган се среща редовно с Путин. В същото време Турция директно осъди агресията на Русия срещу Украйна, доставя на Киев бойни дронове „Байрактар“ (и планира да отвори завод за тяхното производство в Украйна), а също така затвори Босфора за преминаване на руски военни кораби към Черно море.

През месеците на украинската война Ердоган успя да постигне известен успех в ролята на посредник между страните. През септември администрацията на Ердоган посредничи при размяната на приятеля на Путин Виктор Медведчук за 215 украински затворници, включително петима командири от защитниците на Азовстал.

Преди това Ердоган, заедно с ООН, бе една от страните в преговорите за деблокиране на износа на украинско зърно от южните пристанища на Украйна. Москва и Киев се съгласиха на преговори в Истанбул, в резултат на които бяха подписани споразумения за създаване на коридор от украинските пристанища през Черно море до Турция и по-нататък до друга дестинация.

Освен това в Истанбул в края на март се проведе един от многото кръгове на преговори между делегациите на Русия и Украйна, на които се твърдеше, че е постигнат пробив и дори се заговори за мирно споразумение, но до такова не се стигна.

Източници: ТАСС