Цените на петрола се покачиха в понеделник сутринта след влизането в сила на решението на страните от ЕС и Групата на седемте (G7) да въведат таван на цените на руския петрол от 60 долара за барел, съобщи  BBC.

Според BBC петролът сорт Брент се търгува на пазарите на азиатските страни на цена над 86 долара за барел, което е с около 1% повече, отколкото преди въвеждането на ограниченията. Друга причина за покачването на цените е решението на страните, участващи в споразумението ОПЕК +, да запазят текущия план за добив на петрол, който предвижда намаляване на добива с 2 милиона барела дневно от ноември 2022 г. до края на 2023 г. „Решението на ОПЕК+ да запази квотата на същото ниво е косвена мярка за подкрепа на петролния пазар“, каза Кан Ву, говорител на медийния холдинг S&P Global Platts.

На 5 декември влезе в сила ембарго върху доставките на петрол от Русия по море за ЕС и беше въведен регулируем таван на цените за руското черно злато, доставяно по море, на ниво от 60 долара за барел. Подобно решение за ограничаване на цените на руския петрол взеха страните от Г-7 и Австралия. Русия от своя страна заяви, че няма да продава петрол при условията на таван на цените, дори ако това означава намаляване на производството, добавя ТАСС.