Руските войски изстреляха ракети от Волгодонск, Каспийско и Черно море, съобщи говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игна, като уточни, че целите на ударите са предимно критичната инфраструктура.

„Руските стратегически бомбардировачи вече летят, а първата вълна от ракети е изстреляна“, заяви Игнат, цитиран от украинските медии.

Непосредствено след това се появиха съобщения за взривове Черкаси, Виница, Кировоград, Одеска област, Запорожие и Одеса, Днепропетровска област. Съобщено бе за експлозии в района на Киев и Киевска област.

В Киев метрото се напълни от криещи се от поредната ракетна атака мирни жители.

Ударите са на няколко вълни. В Одеса, след две мощни експлозии изчезна електрозахранването в много части на града, поразени са помпени станции, което прави невъзможно подаването на вода. Същото се случва и в Николаев и Суми (цялата Сумска област е без ток).

За проблеми в елетрозахранването съобщиха и във Молдова, както това се случи и при предишните масирани ракетни обстрели на Украйна.

За взривове съобщиха и от Лвовска и Тернополска област, експлозии отекнаха в Харков. На обстрел бе подложен и Херсон, който неотдавна руската армия бе принудена да остави и да се изтегли на отсрещния бряг на Днепър. В града горят пожари.

В редица украински области няма интернет.

Източник: dnes.dir.bg