Няма мнозинство за правителство, предсрочни избори са неизбежни, обобщи председателят на БСП Корнелия Нинова след лидерската среща в парламента във връзка с третия мандат за съставяне на правителство. 

На поканата на БСП за разговор се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. От „Продължаваме Промяната“ (ПП), „Демократична България“ (ДБ) и „Възраждане“, както заявиха предварително, не дойдоха на срещата, съобщава БТА.

Този следобед Изпълнителното бюро на БСП ще решава дали ще има двустранни разговори с партиите, които не отрекоха, че може да говорят с БСП в двустранен формат. Ще се реши и евентуално дали и кога мандатът ще бъде върнат, съобщава БНР.

В началото на срещата Корнелия Нинова припомни, че президентът е връчил именно на БСП третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог. Тя открои четири важни въпроса – законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

„От бюджета за 23-та най-много ще пострадат хората, а очевидно от днешния разговор се вижда, че няма подкрепа за съставяне на правителство, тоест ще отиваме на избори, тоест до юни-юли, ще оставим държавата без бюджет. Добре, това е ваша воля, уважаваме решението на всички партии. Ние просто правим опит като мандатоносител на третия мандат, който е кризисен, да направим всичко по силите си. Никой от нас не ви е говорил за коалиция. Не сте чули такава дума, защото кой мисли – господин Борисов споменава коалиция“.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че реално пречки и червени линии за съставянето на правителство няма, но решението на конгрес на ГЕРБ да няма подкрепа при мандат на БСП не може да бъде нарушено.

„Аз съм убеден, че отиваме за пети път на избори. След петия – пак същото ще се говори, ако на формат, подобен, предварително не се изговори как и по какъв начин може да бъде структурирано ново правителство. Сега няма как да го подкрепим, но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да било правителство в един момент“.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ подчерта, че отиваме на поредните ненужни предсрочни избори заради липсата на диалог между партиите в парламента.

„Едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните ненужни предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори, да имаме възможност да преодолеем политическата криза“.

За Стефан Янев от „Български възход“ тази среща е важна, но закъсняла: „И да се търси пресечна точка, така че от наша гледна точка, от името на „Български възход“, още веднъж бих искал да поздравя всички присъстващи и да декларирам, че според нас това е правилният подход: диалог, диалог и пак диалог“.

В заключение лидерът на БСП благодари на присъстващите на срещата, че са тук, че говорят и спокойно и разумно споделят вижданията си, въпреки различията.