Най-добрите фирми на глобално ниво оценяват щетите, които ни нанесе акцията на българската прокуратура. Става въпрос за над 1 млрд. долара и ще вземем мерки да си отстоим интересите, това каза днес пред „Нова телевизия“ единият от основателите на криптобанката „Нексо“ Антони Тренчев. Той уточни, че щетите са особено големи, защото компанията е била пред лансиране на американската борса НАСДАК.

„Сега това се отлага, защото трябва да изчистим щетите от тази некомпетентна акция на прокуратурата“, каза още съоснователят на „Нексо“. В отговор на въпрос, Тренчев посочи, че се уточнява дали иска да е срещу държавата или прокуратурата.

Главният прокурор на Ню Йорк: Поведението на Nexo беше съмнително, нашите закони са ясни

Тренчев обяви, че одит извършен в реално време от една от най-добрите одиторски компании е показал, че към момента Нексо има повече активи отколкото задължения.

Той подчерта, че извънсъдебното споразумение, подписано с 50 американски щата и комисията за ценни книжа и прокуратурата на Ню Йорк не е признаване на вина. „От САЩ сме спрели много отдавна да набираме нови клиенти, защото липса ясна регулаторна рамка“, каза Тренчев. Той посочи, че няма нищо вярно в твърденията на прокуратурата, че акцията в българските офиси е поръчана от САЩ. Те елементарен софтуер не могат да прочетат, каква информация ще дадат.

Кайманите отказаха лиценз на NEXO: Рискови са за потребителите и репутацията ни като офшорна зона

Акцията срещу „Нексо“ е ясен знак към IT сектора в България и хората, които даряват средства на партии като „Да, България“. Тренчев не скри, че познава Христо Иванов, защото в България „сме една шепа хора и всеки познава всекиго. „Ние сме глобална компания. Не работим в България, успяваме без политически чадър. Това ги изнервя от години и най-накрая посегнаха на компания, оценена на милиарди. Просперираме въпреки ставащото в България, от родолюбие. А действията на прокуратурата поставят опасен прецедент“, каза още съоснователя на „Нексо“.

Случващото се в България засяга моя бизнес и житейски планове в много малък аспект каза още съоснователят на Nexo Антони Тренчев. Той обяви още, че отдавна не живее в България.

„Действията на българските власти са абсурдни, излишни и голяма част от тях – незаконни. Ние ще отговорим по подобавящия начин на това“, заяви Тренчев. Той отхвърли твърденията, че компанията му финансира терористи и отново ги определи като “абсурдни”.

“Истината е, че единственото, което сме видели след акцията, са два хвърчащи листа със стандартен текст. Това е, което е показано и на колегите ни, задържани за кратко в София”, каза той.

По думите му официалните обвинения – неговото и на Коста Кънчев, все още не са връчени.

Тренчев заяви категорично, че не познава Махмуд Мохамед, който е в забранителния списък на издирвани лица на израелски служби. “Освен това, той не е клиент на Nexo”, уточни той, опровергавайки официалната теза на прокуратурата.

Тренчев обясни, че Мохамед е правил транзакции в Nexo две години преди да попадне в списъка на издирвани лица. “Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в реално време”, обясни Тренчев. Той уточни, че това е сертифицирана програма, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Тя се използвала от ЦРУ и ФБР.  “Това е възможно само при блокчейн технологиите и криптовалутите”, поясни Тренчев.

В края на разговора той обобщи, че става дума за едно „невероятно театрално представление“, но в крайна сметка злото ще рухне.

За твърденията на българската прокуратура

Това, което българската прокуратура е обяснила като “международно партньорство” се изразява в предоставянето на софтуерното решение, каза Тренчев “Това е абсолютно нелепо обвинение”, категоричен е той. Според него причините на българската прокуратура са политически. “Беше удобен момент звучно да се ударят партии като ПП и ДБ и да се саботира третия мандат”, смята той.

Главният прокурор на Ню Йорк съди NEXO за незаконна дейност и измама на инвеститори

По думите му той е знаел за някои от даренията към “Да, България”, направени от негови служители, “но не съм изследвал и не съм се вмешателства по никакъв повод в тяхното решение да изразят гражданските си позиции”, каза още той.

Тренчев отхвърли думите на експремиера Бойко Борисов, че “това е начин да се заобиколят правилата”.  “Трогателно, наистина трогателно. Това идва от човек, за който знаете какви съмнения има в обществото. Това е ясен знак към проспериращия и многообещаващ IT сектор в България”, каза още той.

За политическия елит

Тренчев потвърди, че се познава със съпредседателя на ДБ – Христо Иванов. “Познавам Христо Иванов. Аз съм бил част от публичния живот в България преди години. Но не виждам как това е релевантно. Ние сме една шепа хора в България”, коментира Тренчев.

Любомир Каримански пред „Гласове“: За Асен Василев бе приоритет да се осигури достъп на финансови фирми като Nexo до платежната ни система

Той е категоричен – двамата не са разговаряли за дарения. “Не знам как по-ясно да го кажа. Ние сме глобална компания, която не предлага услугите си в България, която успява без публични средства, европейски фондове, обществени поръчки и политически чадър”.

За стойността на транзакциите

“За съжаление прокуратурата няма представа за какво говори”, заяви Тренчев. Според прокуратурата транзакциите на фирмата са на стойност 94 млрд. Тренчев поясни – стойността е над 100 млрд. “Ние имаме 5 млн. клиенти и милиони транзакции, за които следим всеки ден”, обясни той и допълни “просперираме въпреки всичко случващо се в България”

Той каза още, че “въпреки съветите на всички наши приятели и близки да не се занимаваме с България, ние го направихме от родолюбие , патриотичност и желанието тази клета държава да има един пример за това как другояче могат да се случват нещата – освен кюлчета, пачки и мародерство”.