Доставките на оръжия от САЩ и НАТО за Украйна за удари срещу Руската федерация ще доведат до отговор с използване на по-мощни оръжия. Това съобщи председателят на Държавната дума Вячеслав Володин, цитиран от ТАСС.

„Доставките на нападателни оръжия за режима в Киев ще доведат до глобална катастрофа. Ако Вашингтон и страните от НАТО доставят оръжия, които ще бъдат използвани за нанасяне на удари по цивилни градове и опити за превземане на нашите територии, както заплашват, това ще доведе до ответни мерки с използването на по-мощни оръжия“, предупреди Володин в канала си в Telegram.

Според Володин аргументите на други страни, че „ядрените сили не са използвали досега оръжия за масово поразяване в локални конфликти, са несъстоятелни“. „Защото тези държави не са били изправени пред ситуация, в която да има заплаха за сигурността на техните граждани и териториалната цялост на страната“, обясни руският политик.

Председателят на Думата подчерта, че членовете на Конгреса на САЩ, депутатите от Бундестага, Националното събрание на Франция и други европейски парламенти трябва да осъзнаят своята отговорност пред човечеството. „Със своите решения Вашингтон и Брюксел водят света към ужасна война: към напълно различни военни операции от днешните, когато се нанасят удари изключително по военна и критична инфраструктура, използвана от режима в Киев. Отчитайки технологичното превъзходство на руските оръжия, чуждестранните политици, които вземат подобни решения, трябва да разберат, че това може да завърши с глобална трагедия, която ще унищожи техните страни“, заключи парламентаристът.

Източник: ТАСС