Германското министерство на отбраната разполага със списък на танковете „Леопард“, които могат да бъдат доставени на Украйна още от миналото лятото, пише сп. „Шпигел“, позовавайки се на източник от министерството.

Общо Бундесверът разполага с 312 танка Leopard 2 от различни модели. От тях 99 са изпратени за ремонт и поддръжка през май миналата година, а един е изведен от експлоатация. Сега германските въоръжени сили разполагат с общо 212 танка.

В списъка, с който разполага изданието, се посочва кои модели ще бъдат подходящи за доставка в Украйна. Сред тях са 19 Leopard 2A5, които са използвани само за учения.

Новият военен министър на Германия Борис Писториус каза за вестник „Билд ам зонтаг“, че планира скоро да посети Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Това, което е сигурно, е че скоро ще пътувам до Украйна. Вероятно още в рамките на следващите четири седмици“, каза Писториус в публикувано днес интервю.

В петък Германия и западните съюзници не постигнаха решение дали Германия да се съгласи да изпрати на Украйна танкове „Леопард 2“ или да позволи на други държави, които разполагат с такива бойни машини, да го направят, въпреки настояванията на Киев за модерни танкове, които да подсилят украинската отбрана.

Запитан за танковете, Писториус казва в интервюто: „Водим по този въпрос много тесен диалог с нашите международни партньори, на първо място и преди всичко със САЩ“.

Писториус стана министър на отбраната през изминалата седмица, няколко месеца, след като Германия премина „Цайтенвенде“ (повратна точка) и навлезе в нова епоха на по-настъпателна външна политика, подкрепена с по-големи военни разходи. Това беше обявено от федералния канцлер Олаф Шолц на 27 февруари, няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

Писториус казва още пред „Билд ам зонтаг“, че ще се стреми армията на Германия да поеме водеща роля в Европейския съюз. „Германия е най-голямата икономика в Европа, затова наша цел трябва да бъде също да имаме най-силната и най-добре екипираната армия в ЕС“, каза министърът пред неделното издание.