Президентът Румен Радев и федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер дават брифинг за медиите, след като делегациите им посетиха Регионалната дирекция „Гранична полиция“ – Елхово и се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Радев поздрави Нехамер на немски език, след което му благодари, че е приел поканата сам да се запознае на място с охраната на българо-турската граница.

„Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме“, заяви президентът.

По думите му нелегалната миграция е предизвикателство за Европа. България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство, обясни Румен Радев.

„Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение и други видове наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център, в който се намираме“, добави държавният глава и отбеляза, че от този център се координира и охраната на границата, която се извършва от служителите на Граничната полиция, подпомагани от Националната полиция, Жандармерията и Българската армия.

Румен Радев припомни още, че мигрантският натиск върху България е нараснал рязко през изминалата година и че действията на мигрантите стават все по-агресивни.

„В рамките само на 4 месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки“, подчерта президентът и посочи, че е имало срещи на най-високо политическо ниво с Турция, включително и неговата среща с колегата му Реджеп Ердоган, който е обещал по-засилена охрана на границата от турска страна.

„Подобрихме значително организацията на охраната на границата, ремонтираме наличната инфраструктура, инсталираме нови технически системи, предприемаме действия за усъвършенстване на подготовката на нашите гранични полицаи и за повишаването на техния интегритет“, добави държавният глава.

Радев подчерта, че са командировани и допълнителни кадри от БА на границата, а проверките вътре в страната за борбата с нелегалната миграция са били засилени.

„Но искам ясно да заявя, че ние сме изправени срещу мощна, добре организирана международна мрежа за трафик на мигранти с центрове и клонове в различни държави членки на ЕС. И немалко от емигрантите, които ние залавяме на нашата територия са граждани на държави членки на ЕС. Затова и работим активно с МВнР, със службите за сигурност не само на съседните държави, но вече и с държави от вътрешността на ЕС“, категоричен беше Румен Радев и отбеляза за мащабната специализирана операция срещу трафика на мигранти и са били ударени самите центрове, които ръководят този трафик.

По думите на българския президент страната ни високо оценява ангажиментите на Австрия за справянето с миграцията.

„Затова искам да благодаря на канцлера Нехамер за ползотворното сътрудничество с неговото правителство“, добави Румен Радев.

По-рано българският държавен глава посрещна Нехамер на летището в Пловдив, като в българската делегация бяха служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От австрийската страна, освен канцлера, в България пристигна и федералният министър на вътрешните работи Герхард Карнер.

Карл Нехамер е на визита у нас по покана на президента Радев, след като Австрия беше една от страните, отказали да подкрепят България за членството в Шенген.

Фокусът на посещението на канцлера е обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск.