Нови 16 метровлака ще купи „Метрополитен“ ЕАД. Обществената поръчка е за 250 млн. лева и с тях ще бъдат осигурени осем влака за отклонението на третата линия към район „Слатина“, а други осем – за първа и втора линия, по които сега се движат само руски влакове. Те са известни като „руските линии“, защото са с изцяло руска автоматика и системи за управление, произведени от „Метровагонмаш“.

За тях обаче този път ще бъдат купени влакове, произведени в други държави. Причината са санкциите към руски компании, наложени заради войната на Русия в Украйна.

Това не е изрично посочено в поръчката, обявена на 23 декември. „Няма да участват руски компании в тази поръчка, защото действа европейски регламент, който изисква над 50% от стоката да е произведена в ЕС, а и във връзка със санкциите срещу Русия не могат да кандидатстват“, обясни обаче пред „Дневник“ Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Той каза, че самите изисквания към новите влакове не са по-различни от предишни поръчки, когато са купувани руски.

За купуването на осемте нови влака за т.нар. руски метролинии са предвидени 140 млн. лева (без ДДС). Възложителят „Метрополитен“ е поставил изискване те да са съобразени с действащата транспортна автоматика, както и да могат да се свързват „с който и да е вид от участващите влакове в този участък“. Новите мотриси трябва да могат да работят, „без да се изисква монтиране на допълнително стационарно оборудване по първа и втора метролинии и в диспечерските пунктове“, се посочва в заданието.

„На това трасе е възможно да се движат влакове, които не са руско производство. Само трябва да се изработи един специален блок за управление, който кореспондира с трасето, и той ще е ангажимент на производителя, спечелил поръчката“, уточни пред „Дневник“ Братоев.

Месец след обявяването на поръчката още не е получена нито една оферта. Крайният срок е 23 март. Обикновено пращат всичко в последния момент, коментира той.

Цялата статия можете да прочетете в „Дневник“