Германските политици започнаха да предприемат инициативи за демонтиране на паметници на съветските войници. „Ако искаме да ни вземат на сериозно в Европа, не можем да се крием зад кулисите на закона, когато политическите условия са се променили драстично“, казва например берлинският политик Стефани Бунг.

На 12 февруари ще се проведат следващите местни избори в Берлин. Сред онези, които възнамеряват да бъдат преизбрани в един от градските райони, е 44-годишната Стефани Бунг, която напоследък разви значителна активност, опитвайки се да постигне демонтирането на съветския военен мемориал в берлинския квартал Тиргартен, който беше тържествено открит на 11 ноември 1945 г.

В Берлин има четири паметника, посветени на загиналите съветски войници. През съветските времена Германия се ангажира да запази съветските военни паметници в оригиналния им вид и да се грижи за погребенията. През 1992 г. Германия потвърди тези ангажименти.

Бунг е особено раздразнена от двата танка Т-34 и две гаубици, които някога са участвали в битката за Берлин и сега обграждат входа на мемориала Тиргартен.

В края на март тези танкове бяха изцяло обвити с украински знамена. Тогава Бунг каза: „Днес танкът в Тиргартен е не само символ на освобождението на Германия от нацизма и фашизма. Това е и символ на агресията, която не зачита чуждите граници и не залага човешки животи в нищо“.

Миналата пролет Бунг подаде искане за разглобяване на танковете и гаубиците. Сенатът на Берлин отхвърли искането, като отбеляза, че „в случая с този мемориал говорим за паметта на загиналите през Втората световна война, в която войници от много националности на Съветския съюз, включително руснаци и украинци, са се сражавали на страната на Червената армия и са загинали“.

Берлински танк в Тиргартен, (cc) UserMatt314

Бунг обаче не отстъпи. И тя намери съюзници в други градове. Така политикът от Дрезден Щефан Шарф призова за демонтирането на съветския мемориал, намиращ се в неговия град.

Шарф аргументира призива си с факта, че след войната и до 1993 г. в Дрезден е била разположена 1-ва гвардейска танкова армия, която през 1953 г. участва в потушаването на вълненията в ГДР, а през 1968 г. – в умиротворяването на протестите в Чехословакия.

„В Дрезден не трябва да има паметник, свързан с военно формирование с толкова лоша репутация“, убеден е Шарф.

Според него паметникът трябва да бъде премахнат от площада и преместен в музея.

Миналата есен Бунг се върна към темата за мемориала Тиргартен. В интервю за DW тя заявява: „Мемориалите трябва да бъдат запазени, но аз настоявам за демонтирането на съветските танкове и самоходни оръдия, които са в Германия“.

Бунг, която отговаря за европейската политика в своята фракция, призовава за дискусия за това „дали военните оръжия, като част от мемориалите, могат да бъдат в публичното пространство“. Тя мисли, че не, не могат.

„Ако искаме да бъдем взети на сериозно в Европа при тези обстоятелства, не можем да се крием зад правните сцени, когато политическите условия са се променили драстично“, казва Бунг.

Като положителен пример Бунг посочва балтийските страни: Латвия, Литва и Естония, които през 2022 г. разрушиха над сто паметника на съветските войници на свои територии.

„Балтийските страни показват, че времето на съветските оръжия и паметниците на Победата е минало и те трябва да бъдат последователно премахвани“, казва Бунг.

От нейна гледна точка съветските мемориални танкове са „материализирани символи на насилие, които са създадени, за да убиват, сплашват и подчиняват хората“.

Премахване на паметник в Рига, (cc) UserMatt314

Позоваването на примера с балтийските държави е показателно. В края на краищата, например, Латвия, подобно на Германия, имаше споразумение с Русия за защита на съветските военни паметници. В началото на март 2022 г. обаче беше обявено, че комисията по външни работи на латвийския сейм ще внесе законопроект, призоваващ за „спиране“ на редица разпоредби от споразуменията между Рига и Москва.

По-конкретно, ръководителят на комисията Ричард Колс предложи да се „суспендира“ член 13 от междуправителственото споразумение за социална защита на руските военни пенсионери и техните семейства в Латвия, в една от точките на което Рига през 1994 г. обеща да не засяга съветски мемориални структури.

На 12 май Сеймът на Латвия одобри съответните поправки. След това набързо беше одобрен списък от 70 съветски паметника в различни селища на Латвия – всички тези паметници бяха експоненциално унищожени до началото на ноември 2022 г.

Стефани Бунг е много вдъхновена от този пример – и не само тя. Журналистката от Bloomberg Жозефина Фокул намеква, че германците трябва да направят същото като балтийците по отношение на съветските паметници.

„В други страни също паметниците често са обект на преоценка на историята. Например в Съединените щати се разрушават паметници на генерали от Конфедерацията, а в Европа паметници, издигнати в чест на архитектите на колониализма, бяха атакувани“, пише Фокул.

Тя разговаря с Патрик Шостак, представител на Института Пилецки в Берлин, който се финансира от Полша и по думите на журналиста „осигурява помощ в изследванията на нацисткия и съветския тоталитарни режими“.

Сваляне на паметник на генерал от Конфедерацията в САЩ, цитат от видео от канала Дмитрий Видрин

Институтът Пилецки, в опит да накара германското правителство да предаде тежки оръжия на Киев, помогна за създаването на видео, показващо как съветски танкове, ограждащи паметник на Бранденбургската врата, са свалени от пиедесталите си и теглени до Киев от украински трактори. Това се превърна в една от малкото досега обществени инициативи, насочени срещу съветските паметници в Германия.

Шостак посъветва да се поставят „информационни плакати близо до съветските паметници, които ще помогнат за поставянето на тези паметници в исторически контекст“. Така започна в балтийските страни.

Едва ли съветските паметници в Германия са заплашени от незабавно събаряне. Но в дългосрочен план това е напълно възможно. В края на краищата в същите балтийски страни и в Полша масовото демонтиране на паметници не започна веднага – това беше предшествано от много години масово пропагандно промиване на мозъци. Подобна обработка сега се извършва в Германия.