„Когато мандатът се провали, всеки друг вариант изглежда, че ще има повече шанс. Истината е обаче – едва ли. ДБ щеше да предложи много ясни политики, директно във вреда на ГЕРБ и ДПС и нямаше как да бъдат подкрепени. Този парламент беше изчерпал своите възможности да формира работещо мнозинство още на много ранен етап.“

Това каза в интервю за БНР Светослав Малинов, политолог и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, бивш евродепутат.

„За да можеше да се получи някакъв обрат, някой трябваше да направи нещо, което е почти обратното на това, което е обещавано по време на предизборната кампания. Партиите останаха верни на избирателите си и се стигна до нови избори.“

Предстоящите избори ще трябва да решат въпроса искат ли българските граждани ГЕРБ и ДПС да продължат да управляват, или ще искат нови партии и нови хора. Това е въпросът, пред който се изправят българските избиратели, посочи Малинов в предаването „Преди всички“.

„На тези избори всеки ще намери мястото си.“

Българското общество е разделено. Свалянето на редовното правителство предизвика още по-голяма конфронтация. На последните избори избирателите не са се произнесли категорично „дали искат промяна, или ГЕРБ и ДПС да продължат в малко по-различен, освежен вид“, допълни той.

Много неща могат да се случат до изборите, включително поява на нов политически играч, отбеляза политологът. „Очакваме поне 2-3 нови формации да се появят, очакваме и коалиране между ПП и ДБ.“

„Възможно е да се появи и друго ляво, което е алтернативно и на БСП, и на тази нова формация. Това, което наричаме модерно, европейско, проатлантическо ляво, характерно за развитите демокрации в ЕС, го няма в България, тъй като БСП изостави тези позиции“, заяви Малинов.

„ПП и ДБ останаха верни на избирателите си, проявиха твърдост и надеждата за разцепление между тях не успя. ГЕРБ направи много по този въпрос, но не постигна никакъв успех“, коментира политологът.

Явор Дачков: Играта на Борисов е да отлепи ДБ от ПП и да ги привлече, за да ги претопи

ДБ и ПП все повече се сближават и са склонни да направят и последната крачка – предизборна коалиция с общи листи. От обединението няма да се загубят гласове, каза още Светослав Малинов. Според него преференциалното гласуване може да доведе до изненади и в двете посоки, но пропорцията е ясна – ПП е по-голямата политическа сила.

Въпреки обществения и политически натиск двете партии не са се поддали на най-опасното изкушение в момента – да влязат в комбинация с ГЕРБ, изтъкна той.

Относно ролята на БСП и това към кой от двата лагера принадлежи – на статуквото, или на промяната, Малинов коментира:

„БСП беше част от управление на промяната, но същевременно през последните седмици показа опасно сближаване с ГЕРБ и ДПС. Аз обаче не мисля, че те ще преминат границата да сключат официално коалиция. ГЕРБ успя да лиши БСП от този ореол, може би последното убежище на някакво достойнство на Нинова – че е част от коалиция за промяна. След изборите БСП ще се върне на старите си позиции. Но в момента има разговор не само в ГЕРБ, и изобщо – и в БСП – дали все пак не биха могли да зачеркнат последните години на опозиция в името на това, което наричат интересите на България.“