Властите в Будапеща очакват, че Европейският съюз ще предприеме мерки за спиране на „притесняването“ на етническите унгарци в Закарпатието от страна на украинските власти.

Това заяви министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто в разговор с репортери по време на почивката на срещата на първите дипломати на ЕС в Брюксел, предава ТАСС.

Сиярто се е „обърнал за помощ към колегите си“ във връзка със ситуацията в Закарпатската област на Украйна, където местните власти ограничават правата на живеещите там унгарци, унищожават унгарските символи и уволняват учители от училища с преподаване на унгарски език. „Всичко това е неприемливо и не само ние, унгарците, но и Европейският съюз трябва да действа“, категоричен бе първият дипломат на Будапеща, определяйки атаките срещу етническите унгарци като „най-сериозните и интензивни“ в последно време.

Министърът отбеляза, че продължаващият въоръжен конфликт в Украйна не може да служи като извинение за подобна ситуация. Миналата седмица унгарското външно министерство призова не само местните власти в Закарпатието, но и ръководството на страната в Киев да предприемат стъпки за спиране на „притесняването“ на етническите унгарци, предаде Агенция „Фокус“.