Ги Пармелен, ръководител на Федералния департамент по икономически въпроси, образование и изследвания: В Швейцария правото на собственост е фундаментално и гарантирано от конституцията.

Прехвърлянето на замразени в резултат на санкциите руски активи към Украйна би било в нарушение на швейцарското законодателство. Това заявява Ги Пармелен, ръководител на Федералния департамент (министър) по икономическите въпроси, образованието и научните изследвания, в интервю, публикувано в неделя във вестник Tribune de Genève.

„В Швейцария правото на собственост е фундаментално и гарантирано от конституцията“, казва той.

„Конфискуването на пари от една държава или от физически лица от тази държава с цел прехвърлянето им в друга държава изглежда невъзможно съгласно действащото законодателство“, подчертава министърът.

Той отбеляза, че досега нито една страна, включително САЩ, не се е решила на подобна стъпка. „Швейцария е правова държава и ние сме длъжни да спазваме конституцията и действащото законодателство“, добави Пармелен.

По-рано Андрю Адамс, ръководител на работната група на Министерството на правосъдието на САЩ за идентифициране и конфискуване на руски активи, ограничени от САЩ, заяви, че администрацията на Вашингтон възнамерява да започне да прехвърля част от конфискуваните средства на Украйна в близко бъдеще. Руското посолство във Вашингтон заяви, че подобна мярка ще дискредитира финансовата система на САЩ и сигурността на доларовата юрисдикция.