“Най-голямата заплаха за парламентарната република са партиите със своето състояние и неспособност да изпълняват функциите си”, каза председателят на Стратегическия съвет към президента проф. Александър Маринов в предаването “Тази сутрин”.

Маринов бе категоричен, че президентът Румен Радев няма проблем с българските социалисти, а има влошени отношения с една част от ръководството на БСП и с нейния председател.
“Интерпретациите на Корнелия Нинова са опит да избегне от отговорност, защото за пет години под нейно ръководство БСП загуби ⅘ от избирателите си. Това са 720 000 души, никой не е загубвал толкова. Това е катастрофална загуба”, добави той.

“Нинова пусна една опашата лъжа, че била виждала проект за конституция, правена в президентството, който включвал смяна на формата на управление. Самият президент никога не е повдигал този въпрос, нито пък е предприемал подобни стъпки”, уточни Маринов.
По думите му управлението със служебни правителства е много трудно. “В това отношение работата, която свърши служебният кабинет за последните шест месеца заслужава подобаваща оценка”, каза той.

„Партиите се боят да управляват“

“Радев назначава служебните кабинети не по свое желание. Партиите се боят да управляват и да влязат в различни комбинации, които наистина са токсични”, смята Маринов.
Според него няма съвременна демокрация без партии.

Той подчерта, че Гълъб Донев много уравновесен и компетентен човек.

“Той успя да превърне правителството в един сплотен екип. Това липсваше през последните години”, каза Маринов.