„БСП за България“ върна на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

„Направихме всичко необходимо, за да изпълним третия мандат. Изведохме четири важни задачи за сформирането на правителство, каквито ги обсъдихме с вас – законите по ПВУ, присъединяването към Шенген, Бюджет 2023, съдебна реформа. Поканихме всички на разговор и от тези, които дойдоха и тези, които не дойдоха, но изразиха позиции, стана ясно, че няма възможност за сформиране на кабинет“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Поздравявам ви за усилията, които положихте, в една много трудна политическа обстановка. Но явно и този път те не намират решение и отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори. Пожелавам ви успех на тях, каза от своя страна Румен Радев.

Той допълни, че днес от 14 часа ще се срещне с ЦИК и след тази среща ще обяви кога ще разпусне 48-ото Народното събрание и на коя дата ще бъдат следващите парламентарни избори.

Това беше последната възможност за излъчване на кабинет от 48-ото НС. 

В петък миналата седмица лидерът на БСП Корнелия Нинова, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП и на ПГ на „БСП за България“, обяви, че ще върнат мандата.

Преди това на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. От „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ не дойдоха на разговор. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че са направили всичко възможно, което се очаква от тях, търсили са диалог и съгласие по четири приоритета, които да обединят политическите сили. Търсихме решение за излизане от кризите, в които се намираме, и най-вече от политическата криза, отбеляза тя. 

Вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство беше върнат неизпълнен от „Продължаваме Промяната“ на 9 януари 2023 г. 

Мандатът бе връчен на акад. Николай Денков на 3 януари. Още преди получаването на мандата, от „Продължаваме Промяната“ (ПП) заявиха, че ще го върнат изпълнен, ако парламентарно представените политически сили се обединят около приоритетни за страната цели. Бяха формулирани четири приоритета в проект на декларация. 

След връчването на втория проучвателен мандат, от „БСП за България“ заявиха, че няма да подкрепят предложения документ. На срещата по покана на „Продължаваме Промяната“ се отзоваха представители на левицата, „Демократична България“ и „Български възход“. Кандидат-премиерът Николай Денков обяви, че проблемите са свързани най-вече с отношението към войната в Украйна и позицията на България по този конфликт, а също и с изборния процес. 

Документът, предложен от втората по големина парламентарна сила, бе отхвърлен в пленарната зала без разисквания, с 63 гласа „за“, 84 „против“ и 30 „въздържал се“. Документа подкрепиха от ПП и „Демократична България“. Против гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и „Възраждане“, а от ДПС, „БСП за България“ и „Български възход“ се въздържаха. 

Първият проучвателен мандат за съставяне на правителство бе върнат изпълнен от номинирания от ГЕРБ-СДС за министър-председател проф. Николай Габровски на 12 декември 2022 г., но кандидатурата на Габровски не получи необходимата подкрепа в пленарна зала. „За“ бяха 113 депутати, „против“ гласуваха 125, без „въздържал се“. След като парламентът не подкрепи номинацията за министър-председател, предложените структура и състав на Министерски съвет не бяха подложени на гласуване. 

От прессекретарата на държавния глава информираха още, че днес в 14:00 часа президентът Румен Радев ще проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.