Действията на ЕС и Великобритания сочат тяхната „интелектуална неспособност“ да разберат реалностите в Иран. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската република Насер Канани Чафи, съобщава ТАСС.

„Действията на ЕС и Обединеното кралство са знак за тяхната интелектуална неспособност да разберат правилно реалностите в Иран“, каза дипломатът, цитиран в изявление, публикувано на сайта на иранското външно министерство. Така Насър Канани Чафи коментира скорошните санкции на Брюксел и Лондон срещу ирански физически и юридически лица.

„Разбира се, те много добре знаят, че санкциите няма да повлияят на решимостта на иранския народ да се бори с вмешателството и заговорите на чужди държави“, каза Чафи. Той отбеляза, че Иран си запазва правото на отговор и скоро ще обяви списък с нови санкции срещу ЕС и Обединеното кралство.

В понеделник ЕС прие четвърти пакет от санкции за нарушения на човешките права в Иран. Черният списък включва 18 физически и 19 юридически лица, включително Корпуса на гвардейците на ислямската революция (елитните части на иранските въоръжени сили). В същия ден Великобритания разшири списъка си със санкции срещу Иран, включивайки народното опълчение „Басидж“ и редица ирански военни.

Източник: ТАСС