„Разочарование е, че няма да има редовно правителство. От това ще загубят България и хората. Забавят се доста важни процеси – тези четирите, които ние определихме като приоритетни”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като върна на президента Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство.

„Това, че не можа да се състави кабинет с третия мандат не е провал на БСП. Не можа да се състави и с първия, и с втория, така че това е общ неуспех на 48-ото НС. Не мисля, че има партия, която можеше да реализира този мандат, особено след скандала с Nexo”.

По думите на лидера на БСП в рамките на този парламент много неща не са могли да бъдат свършени. „Най-важното е приемането на бюджет за 2023 година. През него можехме да овладеем инфлацията, да увеличим доходите на хората и да се преборим поне малко с бедността и неравенството”, посочи тя.

Тя отказа да се ангажира с прогноза кога ще бъде насрочена датата за изборите. „Това е работа на президента“, подчерта тя.

„Конституцията не определя конкретен срок. Затова слушаме специалистите, които казват, че трябва изборите да се насрочат във възможно най-кратък срок, иначе вървим по ръба на конституцията“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП очаква трудна предизборна кампания. Според нея, обаче, резултатът от изборите ще пренареди местата в Народното събрание.

„Виждам у хората умора от избори, апатия от политическия живот. За нас това е основният политически опонент и основната цел – да ги убедим, че е важно да гласуват, защото чрез тяхната воля и техния глас ще се реши тяхното бъдеще, не нашето или на партията“, изтъкна Нинова.

В отговор на въпрос дали е възможно БСП да обсъди на предстоящия си конгрес вдигане на забраната за коалиция с ГЕРБ,Нинова отворои, че  ако има внесено такова предложение, ще бъде разгледано.

Декларира и, че БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма за управление на държавата.