Проблемът с Шенген освен политически, е и криминален. Холандските служби имат запис на Сретен Йосич с един наш бивш премиер. Поради това те са много резервирани, че този човек, докато е в политиката – България може да бъде надежден съхранител на информацията в Шенген. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Минчо Спасов от НДСВ.

Г-н Сретен Йосич беше издирван от холандската полиция за опит за убийството на холандски полицай. Преди 7-8 години имаше информация, че иска да убие Бойко Борисов. Борисов беше поставен под охрана и самият той каза, че се чувства заплашен. Очевидно е малко плашлив, добави Спасов.

Състоянието на българската политика в момента е това – жабата е глътната от щъркела, но той не може да я преглътне, защото тя го държи за врата. Тази ситуация на цайтнот е вредна за държавата, посочи той.

Ситуацията с НДСВ може да се сравни с притчата с песимиста, оптимиста и реалиста. Когато се зададе буря, песимистът се хвърля в трюма на кораба и започва да се вайка, оптимистът също влиза в трюма и започва да се моли, а реалистът излиза на палубата и започва да наглася платната. Изходът е лавировка, отбеляза Минчо Спасов, цитиран от novini.bg

Разплитането на Гордиевия възел трябва да започне от органа, който има истински правомощия да се бори с корупцията – прокуратурата. Подкрепям всички идеи, които и сега вървят в публичното пространство за контрол над главния прокурор. Това, което трябва да се случи, е гражданската квота във ВСС да бъде „проветрена“, тя не трябва да бъде зависима от прокуратурата. Защото ролята на т.нар. политическа квота не е да бъде политическа, а да „проветрява“ прокуратурата. Защото в момента прокуратурата мирише. За това „проветрение“ няма нужда от никакви конституционни промени, може да бъде извършено и от обикновено Народно събрание, каза Спасов.

В отговор на въпрос за войната в Украйна той заяви, че според него трябва да помагаме на Украйна с хуманитарна помощ, но трябва да се отнасяме със страх и уважение към Русия. Русия няма да изчезне от този свят, тя е на 200 километра от нас. Каквото и да се случи, тя ще продължава да е държавата с най-богати ресурси и ще продължи да е фактор на Балканите. Ние трябва да се съобразяваме с това, подчерта той.

Изпращането на танковете в Украйна е грешка на Путин и Русия ще трябва да се плати за нея, но това не означава, че ние трябва да минем директно към Атлантическия океан, добави Минчо Спасов.

Попитан кои партии чувства близки, той посочи: „Чувствам близки всички свестни хора от всички свестни партии. Бихме си сътрудничили с всяка партия, която иска да рифоваме платната и лодката да върви“.