Отчитайки техническите предизвикателства пред ЦИК, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът, който повелява, че всеки български гражданин трябва да може да избира – да гласува с машина или с хартия. Затова ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари и насрочвам парламентарни избори на 2 април. Това каза президентът Румен Радев.

Той се надява в оставащото време народните представители да обърнат внимание на важните закони – антикорупционния, за контрола на главния прокурор и отаналите закони от ПВУ, които са в напреднала фаза. Надява се борбата с корупцията, ПВУ, европейсктата интеграция да са реален приоритет, а не само предизборни обещания.

Радев не коментира дали ще има промени в служебния кабинет, като уточни, че ще говори с всеки един министър.

Президентът коментира и решението на Стево Пендаровски да спре достъпа на български евродупутат и няколко български граждани до РСМ като каза, че ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край.

„Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на РСМ и това да бъде задължително условие за започване на начало на преговорите. Така че РСМ не е и започнала преговорите. Тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори. Очаквам институциите на РСМ да докажат, не само, че не са част от антибългарската кампания – това вече не е достътачно – крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания. В нашия случай, бъдете сигурни ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край“, каза Радев.