Въпреки разговорите, че дирхами, лири, злато и дори криптовалута ще заменят долара във външната търговия на Русия, юанът и рублата остават най-вероятните кандидати за тази роля.

Юанът може лесно да измести долара и еврото в обслужването на руската външна търговия: Китай разполага с повече от достатъчно пари за това. Перспективи има и за рублата. Може би пускането на местна цифрова валута ще помогне. Но алтернативните приятелски настроени валути, златото и крипто валутите не трябва да се разглеждат сериозно.

Кажете сбогом на долара

Дедоларизацията беше обявена у нас още през 2014 г., след като Крим стана част от Русия. Вярно, процесът беше твърде бавен и доларът беше заменен с евро. Така през 2013 г. доларът представлява 79,6% от експортните разплащания, а еврото – 9,1%. През 2020 г. разплащанията в долари за руски износ вече са 48,3%, в евро – 36,1%.

След февруари 2022 г. Русия беше принудена драстично да намали дела както на долара, така и на еврото във външната търговия. Според Централната банка (виж графики 1 и 2) делът на долара в експортните плащания е намалял от януари до септември 2022 г. почти един път и половина, от 52 на 34% от общия експортен оборот, а еврото от 35 до 18,7%.

Другата половина от експортните плащания сега се извършват в рубли и юани: това до голяма степен се дължи на формулата „газ срещу рубли“ и активното развитие на търговията с Китай. Благодарение на сътрудничеството с Китай, Русия още през юли 2022 г. се издигна до трето място по използване на юана – това представляваше почти 4% от всички търговски разплащания в юани извън континентален Китай. Все още няма данни за валутите, които обслужват вноса ни в новата реалност.

Доминирането на долара в руската външна търговия дори след 2014 г. се дължи на удобството и нежеланието на компаниите и банките да променят нещо. Между 1999 г. и 2019 г. доларът представлява 96% от търговските сметки (фактури) в Америка, 74% в Азиатско-тихоокеанския регион и 79% в останалия свят, според Фед. Като цяло, според данните на SWIFT за 2022 г., доларът обслужва 41,1% от глобалната световна търговия.

Това лидерство до голяма степен се дължи на нарастването на общата стойност на доларите, държани извън Съединените щати през последните две десетилетия от инвеститори и предприемачи по целия свят.

Федералният резерв изчисли, че в края на първото тримесечие на 2021 г. чужденците са държали 950 милиарда долара в брой — 45% от общата сума. Паричното предлагане M2 се оценява на 21,3 трилиона долара и около половината от тези пари – около 10 трилиона долара в стойностно изражение – се намират извън Съединените щати.

За сравнение: обемът на международната търговия през 2021 г. възлиза на 28,5 трилиона долара. Освен това доларът е основната резервна валута: той представляваше 60% от световните резерви през 2021 г.

Според Олег Миско, ръководител на катедрата по икономика в Северозападния институт по управление на РАНХиГС, доларът като световна валута опростява валутните транзакции.

„Вие (когато търгувате. – р. „Експерт“) имате една валута и сметки, деноминирани в нея. Всички транзакционни разходи са сведени до минимум. Неслучайно някои страни се отказаха от националните си валути в полза на долара в международните разплащания“, отбеляза икономистът.

Втората най-популярна валута в международната търговия е еврото, което представлява 35,4% от световната търговия и около 20% от всички валутни резерви на световните централни банки. Паричното предлагане на еврозоната е 11,5 трилиона евро.

Доларът и еврото преди това лесно обслужваха целия руски търговски оборот поради огромното си парично предлагане. За сравнение: обемът на търговския оборот на Руската федерация през „спокойната“ 2021 г. възлиза на 789 милиарда в долари, от които 494 милиарда се падат на износа и 303 милиарда на вноса.

Пришълец от Азия

Днес значителна част от световната търговия е напълно способна да поеме китайския юан, чието парично предлагане е 266 трилиона. Ако преобърнете тази сума в долари, получавате 39 трилиона – повече от паричното предлагане на долара и еврото, взети заедно.

Ето защо юанът има най-големи шансове да измести долара във външните плащания на Русия. Днес Китай е втората икономика в света, юанът е стабилен и доста ликвиден. Почти цяла Югоизточна Азия премина към юани в международната търговия; „китаецът“ е в търсенето в страните от Централна Азия, които са членки на ЕИС (Евразийския икономически съюз).

Някои страни от Близкия изток, като Саудитска Арабия и Иран, вече обявиха желанието си да използват юана при износа на петрол за Китай. Според доцента на катедрата по държавни и общински финанси на РЕУ на името „Г. В. Плеханов“ Елена Воронкова, самата КНР извършва около половината от трансграничните сетълменти в националната валута.

Засега резултатите на юана са скромни: делът му в световната търговия, според SWIFT, достигна само 2,37% през ноември 2022 г. Много експерти смятат, че развитието на цифров юан може да засили ролята на източната валута – това сега се пише много в западните медии. Олег Миско обаче е убеден, че цифровият юан ще може да покрие само тази част от изчисленията, които вече са извършени в юани.

„Например Русия може да прехвърли към цифровия юан онези търговски операции, при които тя диктува своите условия. А останалото, където страната действа например като обикновен търговец, не може да конвертира в тази валута: това ще увеличи транзакционните разходи за транзакциите“, каза икономистът.

Юанът има и недостатъци. По този начин обменният курс на тази валута се възприема от инвеститорите като управляем плаващ. Той е активно повлиян от китайския регулатор: местната банка на Китай определя основния курс на юана всеки ден, след което през деня валутата може да промени цената си с 2% във всяка посока. Курсът се изчислява по специална формула, като се отчита движението на юана спрямо кошница от валути.

Освен това Китай е затворена икономика и това също пречи на юана да получи признание по света. Прозрачността и предвидимостта на финансовите правила са важни за инвеститорите и икономическите органи на други държави. Това все още не е така в Китай.

Като се има предвид всичко казано, прехвърлянето на Русия на максималния обем международни плащания – не само с Китай, но и с други страни – към юана изглежда малко вероятно засега. Не всички партньори ще бъдат готови да се откажат от ликвидния и предвидим долар в полза на китайските пари.

Арабският завой

Обсъждани са и други валути, които биха могли да поемат обслужването на външнотърговския оборот на Русия. Например дирхамът на ОАЕ. Павел Самиев, генерален директор на Аналитичния център „Бизнесдром“, отбелязва, че дирхамът е интересен заради тясната си връзка с долара. Обменният курс на дирхама не се е променил през последните 25 години: за един долар винаги дават 3,67 дирхама.

Такава стабилност прави тази валута доста привлекателна за международната търговия. Михаил Василиев, главен анализатор на Совкомбанк, е убеден, че дирхамът ще придобие популярност в Русия, тъй като и Руската федерация, и ОАЕ са членове на ОПЕК+.

Дирхамът обаче има и сериозни недостатъци. Тази валута не е много ликвидна, тя е оскъдна. Освен това има политически рискове за страната ни: малко вероятно е властите на ОАЕ да се противопоставят на САЩ, ако последните поискат замразяване на руски активи.

Трябва също да се отбележи, че икономиката на ОАЕ, техният финансов пазар е малък; ще бъде трудно да поставите върху него милион долара, получени от продажбата на петрол. Паричното предлагане на ОАЕ е 1,6 трилиона дирхама или 430 милиарда долара.

Теоретично Русия може да използва турската лира за външна търговия. Според Елена Воронкова Турция, подобно на Русия, се стреми към дедоларизация на икономиката.

Разплащанията в национална валута за турския износ за 11 месеца на 2022 г. са се увеличили с 94% в сравнение със същия период на 2021 г. Лирата обаче е изключително нестабилна: миналата година тя се срина с 30% спрямо долара. А капацитетът на местния финансов пазар е още по-малък: паричното предлагане на Турция е 2,9 трилиона лири, или 154 милиарда долара.

Така че не си струва сериозно да се обсъжда преминаването на значителна част от външната ни търговия към алтернативни приятелски валути.

Нарушаване на каноните

Понякога има и по-екзотични предложения. Например, да използваме злато като платежно средство. С други думи, опитайте се да върнете златния стандарт под една или друга форма, само че вместо долара, обезпечен със злато, ще има рубла.

Стратегът на Credit Suisse Золтан Пожар наскоро каза, че Русия може да търгува петрол за злато, определяйки цената на един грам от благородния метал за два барела петрол. Днес грам злато струва 57 долара, което според Запада се равнява на един барел петрол Urals.

Теоретично, продължава анализаторът на Credit Suisse, чрез произволно приравняване на барел петрол към половин грам злато, Русия може да повиши цената на златото от $1800 до $3600, като по този начин увеличи стойността на своите златни резерви. Такова развитие на събитията е малко вероятно, но възможно.

Вярно е, че експертите, интервюирани от „Експерт“, бяха скептични относно идеята за връщане на търговията със злато. Според независимия анализатор Андрей Бархота златото като платежно средство има редица недостатъци, сред които са нестабилността на обменните курсове, сложността на транспортирането и проверката и проблемите със сключването на фючърсни договори с висока зависимост от държавата бюджет за приходи от износ.

Ксения Бондаренко, старши преподавател в катедрата по световна икономика към Факултета по световна икономика и международни отношения към Националния изследователски университет „Висше училище по икономика“, припомня, че златото е изиграло ролята на „сигурен актив“ за дълго време, но неговата покупателна способност и ликвидност оттогава са намалели значително.

Някога светът вече е живял на златния стандарт, но, както показва времето, такъв модел е неефективен.

„За правителствата на развитите страни е неизгодно да преминават към злато, защото сега те лесно могат да печатат допълнителни пари за закупуване на стоки и услуги“, споделя мислите си експертът.

Друг аргумент срещу златото е зависимостта на цените на благородния метал от глобалния кредитен цикъл. Златото е чувствително към лихвите по кредитите, тъй като само по себе си не генерира доход и инвеститорите често се опитват да го заменят с други финансови инструменти.

Друга екзотична идея са криптовалутите. Министерството на финансите на Русия в края на декември разреши възможността за извършване на сетълменти с търговски партньори за криптата. Теоретично това е възможно: обемът на криптовалутите в света е доста голям. Например, паричното предлагане само на биткойни, според coinmarketcap.com, се оценява на 401 милиарда долара, което е напълно в състояние да покрие почти целия руски износ.

За такава търговия обаче е необходимо да се изгради инфраструктура, да се въведе регулация и да се разработят подробно възможностите за излизане от криптовалути във фиат. Но основната пречка е най-вече високата волатилност и непредсказуемостта на крипто валутите.

Според Ксения Бондаренко биткойнът не може да замени долара, тъй като тази цифрова валута не е официално регулирана от никого. Използването на такова платежно средство е висок риск. Освен това биткойнът е обект на манипулация и хакване.

Александър Абрамов, ръководител на Лабораторията за анализ на институциите и финансовите пазари на РАНХиГС, е съгласен, че преходът към криптовалути не е въпрос за днешния ден, въпреки че признава, че биткойнът също има своите предимства: когато извършвате плащания с него не е необходимо да използвате кореспондентски банкови сметки. Това означава, че никой не може да наложи забрана върху подобни търговски операции и да наложи ограничения върху използването на средства.

В бъдеще тези предимства могат да доведат до появата на нови цифрови валути, които могат да обслужват руската външна търговия. Такива валути ще имат основните свойства на криптовалутите, но ще бъдат регулирани от централни банки или други държавни институции.

Така например, според Иван Петров, първи заместник-декан на Факултета по икономика и бизнес на Финансовия университет, такава цифрова валута за външна търговия могат да бъдат например „БРИКСкойни“, емитирани в рамките на БРИКС.

Антон Табах, икономист в „Експерт РА“, отбелязва, че можете да търгувате във всяка валута, но „всякакви алтернативни валути са отклонение от съвременните международни търговски стандарти и увеличаване на транзакционните разходи“. По-специално, ще бъде необходимо да се въведат нови инструменти за хеджиране и да се извършат допълнителни преизчисления.

Табах също така смята, че трябва да се избягва използването на платежната инфраструктура на САЩ и Европа. Във външната търговия на Русия е най-изгодно засега да не се отказват от долара и еврото, а постепенно да се прехвърли част от оборота към алтернативни валути.

Рублата има нови перспективи

Рублата може да се използва и като платежно средство. Русия вече извършва международна търговия за националната валута. 32,4% от износа за рубли е заменен на приблизително 160 милиарда долара, въз основа на данни от 2021 г. Разбира се, това е следствие от директивното прехвърляне от Газпром на плащането на доставките на газ за Европа в рубли.

В сравнение с дирхама или лирата, рублата има доста голямо парично предлагане – 76,9 трилиона, или около 1,1 трилиона долара по текущия курс.

Разбира се, няма да е лесно да убедите други страни да използват руската валута. В допълнение към политическите аргументи и лекотата на използване на долара, проблем при прехвърлянето на външната търговия към руската валута може да бъде нейната слабост и висока волатилност.

Най-вероятно пълноценна търговия с рубли в близко бъдеще ще бъде възможна само със страните от Централна Азия и Африка, например с Египет. Преди това Руската федерация е давала доларови заеми на тези държави за закупуване на наши стоки, сега такива заеми ще се предоставят в руска валута.

Андрей Бархота смята за напълно възможно в средносрочен план частично преминаване към рубли.

„Разплащанията за външнотърговски операции ще се извършват в съотношение 60:40, като 60 процента са сетълменти в рубли с приятелски страни, а 40 процента са хибридни доставки на експортни суровини със смесена схема на сетълмент“.

„Последните включват плащания във валутата на вносителя и сложна система от разплащания в различни валути след комбиниране на суровини и техния износ“, аргументира се експертът.

Олег Мишко припомня, че днес дори съюзниците на Русия не искат да преминат към рубли в международната търговия, продължавайки да използват долара.

„Ако малки страни, като Беларус или Казахстан, започнат да търгуват в рубли, те ще поставят бариера за целия свят“, твърди той.

„Те ще продават експортни стоки за рубли, но след това ще бъдат принудени да купуват това, което им трябва, изключително в Русия“, обяснява икономистът.

Към днешна дата само страни с голямо парично предлагане, като Китай, могат да преминат без да се засягат рублите в търговските отношения с Русия.

Отделно отбелязваме, че пускането на собствена цифрова версия, върху която Банката на Русия в момента работи усилено, може да подобри ситуацията с използването на рублата във външнотърговските операции. Това е само хипотеза: документите на Централната банка за цифровата рубла не казват почти нищо за външната търговия. Тази хипотеза обаче изглежда заслужава внимание.

Факт е, че концепцията за цифровата рубла е много близка до концепцията за цифровия юан, e-CNY. А западните медии смятат цифровия юан за сериозна заплаха за долара на международните пазари. Преди година американската институция Хувър публикува проучване „Дигитални валути: САЩ, Китай и светът на кръстопът“, в което изрично се посочва, че цифровата валута на централната банка на Китай „пресича границите“.

Експеримент на Банката за международни разплащания, мостът m-CBDC, позволява трансгранични плащания във валути на централните банки между Тайланд, Хонконг, Обединените арабски емирства и Китай. Китайският телекомуникационен гигант Huawei инсталира предварително e-CNY портфейл в своята гама смартфони Mate 40, помагайки за разширяване на достъпа до e-CNY на нови пазари… „

„Китай има значителна възможност на глобалната сцена да подкопае традиционното господство на щатския долар като източник на геоикономическо и стратегическо влияние за известно време“.

Авторите на изследването смятат, че страните, които искат да заобиколят санкциите на САЩ, ще проучат възможността за използване на цифровия юан като алтернативен канал за трансгранични транзакции.

А през септември 2022 г. списание The Economist заяви, че цифровият юан, с който плащанията сега се извършват без комисионни, може да улесни и намали разходите за трансгранични плащания за чужденци и ще бъде по-трудно за Америка да блокира тези транзакции за геополитически цели. Това ще увеличи привлекателността на юана, дори ако капиталовият контрол в Китай продължи, сигурен е The Economist.

Цифрите също са известни: например, прехвърлянето на 500 долара от различни страни в Китай днес струва от 8 до 70 долара (от 1,5 до 14% от сумата на превода). Възможността да направите безплатен трансфер през цифровия юан ще ви позволи да получите значителни спестявания.

Всичко това може да е вярно за цифровата рубла.