„Това, което чухме от председателя на ДАНС г-н Тончев е, че в ДАНС е постъпил сигнал по Закона за мерките срещу изпиране на пари, което означава, че българска банка или друго финансова институция е подала сигнал за превод, който им изглежда съмнителен. Изненада ме това, че прокуратурата каза, че съдейства на международно разследване, а се оказа, че това е българско разследване, тръгнало от сигнал от българска финансова институция“.

Това каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев в отговор на заявеното от шефа на ДАНС, че разследването по случая „NEXO“ е започнало още през юли по сигнал от българска финансова институция.

Василев допълни, че дори и превод от 50 лв., ако изглежда съмнителен по оценка на риска на съответната институция, тя подава сигнал към ДАНС.

„Стотици хиляди такива сигнали се подаватна година и има специално звено финансово разузнаване в ДАНС, което се занимава с тези сигнали“, отбеляза той и допълни, че по такъв сигнал е тръгнала цялата проверка.

Василев коментира, че е много вероятно този превод да е бил до чужбина.

Василев отбеляза, че Законът за мерките срещу изпиране на пари е насочен към транзакции, изпращане на преводи. „Ако се види голямо теглене в кеш или транзакция към субекти, които не изглеждат нормално за банката, те смятат, че представлява риск, е нормално да подадат такъв сигнал в ДАНС, и съответно финансово разузнаване в ДАНС тези сигнали ги обработва на регулярна база и ако открият нещо нередно, започват разследване“, съобщи още бившият финансов министър.

„Това че трябва да се разследват всякакви подозрения срещу пране на пари, е абсолютно нормално и ДАНС трябва да го прави и го прави на регулярна база. Знаете какъв скандал стана, когато на магистрала „Хемус“ се оказа, че са изтеглени 50 милиона в чували. Подадени са сигнали към ДАНС, но ДАНС не е реагирал. Тогава също са подадени сигнали по Закона за мерките срещу изпиране на пари, но ДАНС не е реагирал толкова бързо, така че всеки един такъв сигнал трябва да бъде разследван и съответно, ако някой е нарушил закона, има изпиране на пари и т.н., трябва да си понесе последствията. Това се доказва в съд“, добави Василев.

По отношение на даренията на „Демократична България“ той каза: „Те даже не бяха обект на сигнала. Това, което стана ясно, е, че сигналът е от 2021 г., сигналът е подаден юли 2022 г., така че даренията са били направени около година може би преди да се подаде сигналът. Те са били публично оповестени, ако е имало нещо нередно или прокуратура, или ДАНС е трябвало да се самосезират“.

„Досега, според мен, комисията беше полезна затова, че излезе фактология, която не е точно това, което прокуратурата ни каза. Според мен, ако и прокуратурата дойде и се зададат въпроси, може би ще излязат още факти и обстоятелства, които да осветлят какво реално се е случило“, смята Василев и подчерта, че като първа точка днес трябваше да бъде изслушан във временната комисия, свързана със случая „NEXO“, главният прокурор Иван Гешев, но той не се е явил, цитиран от БГНЕС.