Германският канцлер Олаф Шолц е размислил след дълъг натиск и продължил с месеци дебат и ще се съгласи да бъдат изпратени танкове в Украйна.

Това първо написа сп. „Шпигел“, според което правителството на Шолц се готви да даде зелена светлина за износ на германски танкове към Украйна от други държави – последното не може да стане без одобрението на Берлин.

Последва и потвърждение от източник на „Ройтерс“, запознат с въпроса. По-късно това съобщи, като се базира на „правителствени кръгове“, и ДПА.

Подробности се очакват в сряда в комисията по отбрана в Бундестага. Пред германския парламент се очаква да говори и самият Шолц.

Решението може да не е обявено, но Шолц вече получи поздравление от поне един коалиционен партньор: Кристиан Дюр, председател на групата на Свободните демократи. „Днес канцлерът взе решение, което никой не взема с лека ръка. Фактът, че Германия ще подкрепи Украйна с танкове „Леопард“, е силен знак на солидарност“, казва Дюр пред германска медия.

„Леопардът е освободен“, написа Катрин Гьоринг-Екард, заместник-председател на Бундестага от „Зелените“, в „Туитър“. И други представители на партията коментират публично, макар все още да няма коментар от германските институции.

Ако решението е взето, това означава, че след утрешния дебат в Бундестага коалицията – социалдемократи, либерали и зелени – ще подкрепи единодушно тази стъпка. Миналата седмица заседание на парламента по темата приключи без резултат.

„Ханделсблат“ отбелязва, че е взето решение и че ще бъде изпратена „поне една рота“ – или най-малко 14 танка. Толкова е заявила засега намерение да прати Полша от собствените си „Леопард“, както и Великобритания – от „Чалънджър“.

Моделът, който Германия се готви да изпрати, според публикацията на „Шпигел“ е „Леопард 2А6“ – модификация със 120-милиметрово гладкоцевно оръдие L55 и някои други промени, според „Шпигел“.

Този модел обхваща в Германия 225 машини, модернизирани в периода 2002-2005 г. като компанията „Райнметал“ (Rheinmetall) сменя 120-милиметровото гладкостволно оръдие L/44 с по-дългото (още 1.3 м) и по-смъртоносно L/55.

Досега от Германия идваха разнопосочни сигнали по темата. В неделя външният министър Аналена Бербок – от „Зелените“ – обясни, че Берлин няма да пречи на други, които искат да изпратят „Леопард“. По-късно от канцеларията на социалдемократа Шолц дойде съобщение, че решение още не е взето.

Дори в редиците на социалдемократите имаше разнобой: министърът на отбраната Борис Писториус допусна решение „до няколко дни“ още в четвъртък, преди срещата в базата „Рамщайн“ на съюзниците за обсъждане на помощта за Украйна, но не се разбра дали това е позиция на партията, на правителството или лична.

Публикацията на „Шпигел“ се появява часове след като в. „Уолстрийт джърнъл“ съобщи, че Съединените щати обмислят да изпратят „М1 Ейбрамс“ на Украйна – стъпка, от която дълго се въздържаха. Тази информация се появи и в „Асошиейтед прес“ и „Ройтерс“. Според германски медии решението на Шолц за танковете „Леопард“ зависи от това дали САЩ ще направят същото с „Ейбрамс“.

„Решението е взето“ и то в момент, когато и съюзници – от Полша и други като страните от Скандинавия – обявиха планове да изпратят (Финландия е сред тях, Норвегия може да изпрати общо 8 от 36 танка „Леопард“ на Украйна по информация на норвежкия вестник „Дагенс Нерингслив“). За достигането до него, изглежда, са се водили интензивни разговори със съюзниците в последните дни и то особено с Вашингтон. „Шпигел“ също изтъква, че Шолц е изразявал готовност за тази стъпка само ако я предприемат и САЩ.

Танковете „Леопард“ трябва, по информация на „Шпигел“, да дойдат от резервите на Бундесвера. Средно- или дългосрочно може да се осигурят още от резервите на индустрията.

По-рано днес „Райнметал“ обяви, че е готов да изпрати 136 такива машини. , ако е необходимо, но в съобщението се говореше за „Леопард 2А4“ (до април/май), 22 от същия модел в края на 2023 г. и 88 по-стари „Леопард 1“ (но неизвестно кога). Това е промяна в позицията на компания, която настояваше, че не би могла да изпрати танкове до началото на 2024 г.

Украйна по свои оценки се нуждае от най-малко 300 западни танка и 500-600 бойни машини на пехотата.