Фрегатата „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“ отработи в западната част на Атлантическия океан организацията на поразяване на морска цел с хиперзвукова ракета „Циркон“ на разстояние над 900 км. Това съобщиха пред журналисти в сряда в Министерството на отбраната на Руската федерация, предаде ТАСС.

„Екипажът на фрегатата „Адмирал Горшков“ от Флота на Съветския съюз, действаща в западната част на Атлантическия океан, проведе учение по използване на хиперзвуково ракетно оръжие с помощта на компютърна симулация“, съобщиха от министерството. „В съответствие с учебната обстановка фрегатата отработи организацията за нанасяне на ракетен удар с хиперзвукова ракета „Циркон“ по морска цел, симулираща макет на вражески кораб и разположена на разстояние повече от 900 км.

От руското министерство на отбраната уточняват, че по време на изпълнението на учебната задача екипажът на кораба е демонстрирал висока координация на действията. Плаването на отряд кораби, състоящ се от фрегатата „Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“ и средния морски танкер „Кама“, започна на 4 януари и е под командването на командира на дивизиона ракетни кораби на Северен флот, капитан 1-ви ранг Олег Гладкий.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че през февруари са планирани съвместни учения край бреговете на Република Южна Африка с ВМС на Република Южна Африка и ВМС на Народноосвободителната армия на Китай.

„Адмирал на флота на Съветския съюз Горшков“ – водещата многоцелева фрегата от проект 22350 на далечната морска и океанска зона, е построена в завода „Северная верф“ (част от Обединената корабостроителна корпорация). Корабът се присъедини към руския флот през юли 2018 г. През декември 2022 г. той пристигна в главната база на Северния флот – град Североморск – след планов ремонт в Кронщадския морски завод.

Основното ударно оръжие на фрегатата е ракетната система „Калибър-НК“. Корабът взе активно участие в тестването на най-новата хиперзвукова ракета „Циркон“, добавя ТАСС.

Източник: ТАСС