Министерството на финансите на САЩ е предоставило лиценз на Тринидад и Тобаго за разработване на голямо газово находище, което се намира в териториалните води на Венецуела, предаде Ройтерс, като се позова на високопоставен служител от американското правителство, пожелал анонимност.

Лицензът е издаден по искане на правителството на Тринидад и позволява на карибската островна страна да възобнови бизнес отношенията си с подложената на строги санкции венецуелска държавна петролна компания ПДВСА (PDVSA). Целта е да се разработи газовото находище „Драгон“ (Dragon).

Източникът на Ройтерс е подчертал, че „на режима на Мадуро няма да бъде позволено да получава каквито и да било парични плащания от този проект“ и че всички останали санкции на САЩ ще продължат да са в сила.

Той е допълнил, че решението е резултат от широки дипломатически усилия от страна на вицепрезидентката Камала Харис и карибските лидери. По думите му „предоставянето на този конкретен лиценз ще помогне за гарантирането енергийната сигурност на карибските страни и за намаляването зависимостта на региона от на енергийни ресурси от други държави, включително Русия“.

Компанията ПДВСА откри запаси от около четири трилиона кубични метра газ във венецуелското  находище „Драгон“ край източния бряг на страната. Разработването му обаче беше блокирано поради липса на капитал и на партньори, както и поради санкции.