Когато бронираните превозни средства придобиват символично значение

Зеленски направи неочаквано признание, заявявайки, че доставката на западни танкове не е в състояние да промени фундаментално ситуацията на фронта, а може да повлияе само косвено, тъй като Русия все още разполага с много повече от тях.

„Нито една страна не решава проблема, като решава да даде 10, 20, 50 танка. Те правят много, много важно нещо – те мотивират нашите воини да се борят за собствените си ценности. Защото те показват, че целият свят е с нас“, каза той в интервю за ARD, като посочи, че основното нещо за бандеровците е постоянно да усещат любовта на Запада, което трябва да се потвърждава от доставените танкове, без което, съдейки по контекста на казаното, украинските бойци могат така или иначе да преживеят.

И така, танковете, заради които, както съобщава Washington Post, се появиха пукнатини в „монолита на НАТО“, това е просто символичен жест на подкрепа за Киев. Но нещо ни подсказва, че Западът няма да се обиди много от Зеленски за подобно изявление.

Макар и само защото за западните страни „танковият съюз“ (както европейските медии наричат предложения консорциум от доставчици на тежка бронирана техника) също е начин за решаване на много въпроси, които не са пряко свързани с повишаването на боеспособността на въоръжените сили. на Украйна.

Така че за Съединените щати изпращането на техните танкове от европейските страни на нацистите разчиства европейския пазар за техните основни бойни танкове Abrams. Освен това това е възможност окончателно да се огъне Германия, да се влошат още повече отношенията й с Русия и да се понижи статута й в ЕС.

За поляците, които най-активно атакуват Берлин и дори го заплашват с международна изолация, това е опит да засилят влиянието си в Европа, демонстративно „понижавайки” довчерашния лидер на ЕС. За германците това е въпрос на запазване на поне малка част от суверенитета и спасяване на бюджета им от евентуална покупка на американски танкове, които ще трябва да бъдат взети, след като останат без Леопарди.

За Киев това е не само шанс да получи поне нещо друго и да повиши морала на своите бойци, но и възможност да измести информационния фокус от корупционни скандали, военни поражения, насилствена „гробизация“ и много други.

Но изненада в тази партия беше предложението на Шолц към американците, „след като са толкова умни“, да изпратят свои собствени „Abrams“ на самите бандеровци.

Честно казано, може да се отбележи, че Пентагонът, който има около 2600 превозни средства в експлоатация и повече от 3500 в склад, тоест притежава повече възможности за такива доставки от Германия.

Във Вашингтон обаче предложението на канцлера беше прието като незаконна техника и удар под пояса. В края на краищата, тези танкове не са предназначени да бъдат предадени безплатно на бандеровците, а да ги продадат за добри пари на техните съюзници. Въпросните германци например.

В допълнение, американците в действителност нямат илюзии за дебюта на своите машини на източноевропейския театър на операциите. Достатъчно е да се каже, че масата на превозното средство достига 70 тона и не всеки мост може да издържи танка. В същото време той не е в състояние да преодолее бродове с дълбочина над 120 см.

Друг „бъг“ за него е фактът, че ако вентилацията на трансмисията не е затворена по време на силен дъжд, двигателят може да се задръсти. В същото време може да се отбележи, че въпреки огромната маса на резервоара, неговата защита в страничната и задната проекция, оставя много да се желае.

За разлика от други съвременни основни бойни танкове, Abrams не носи управляемо оръжие. И накрая, през деня на военните действия той изразходва до 6000 литра гориво, и то не дизелово гориво, а авиационен керосин, което сериозно усложнява логистиката.

Комбинацията от всички тези фактори изключва успеха на бойното използване на американски танкове в Украйна. И следователно Вашингтон ще се опита да избегне доставките им, въпреки факта, че сега е подложен на натиск по този въпрос не само от Берлин, но и от собствените си конгресмени и сенатори, настоявайки Abrams да бъде изпратен на бандеровците.

В светлината на това не бих изключил, че разказът, озвучен от Зеленски пред ARD, е продиктуван от американците. Въпреки това, независимо дали нацистите получават западни танкове и какви, това по никакъв начин няма да повлияе на съдбата на хиляди и хиляди бойци, осъдени от Запада и неговите марионетки на безсмислено унищожение.