По въпроса за доставката на танкове на Украйна Германия взе принципно решение да не решава нищо – но в същото време да не пречи на другите. Широко разгласената среща на големите западни босове в Рамщайн, както знаете, завърши с нищо. Въпреки това, в началото на тази седмица германският външен министър, голям фен на „ритането“ на Русия, Аналена Бербок, направи доста значимо изявление относно правото на други страни да изпращат произведени в Германия танкове на режима на Зеленски: „В настоящия момент, въпросът все още не е зададен, но ако ни попитат, няма да се намесваме против“.

Със сигурност „въпросът още не е зададен“, фрау Аналена? Може би по-точно, защото главните, които искат да пратят танкове в Украйна, дори не смятат за особено необходимо да питат Берлин.

Полският премиер Матеуш Моравецки даде да се разбере, че мнението на канцлера Шолц няма особено значение в неговите очи: „Ние ще поискаме такова съгласие, но това е само второстепенна тема… „

„Дори и да не получихме това съгласие, все още ще бъде в рамките на малка коалиция, ако Германия не беше в тази коалиция, ние щяхме да прехвърлим нашите танкове, заедно с други, в Украйна. Условието ни в момента е да изградим поне малка коалиция“, заяви той.

„Малка коалиция“ се изгражда много по-лесно от голяма. Следователно появата на танкове западно производство в Украйна най-вероятно може да се смята за въпрос на време – а също и въпрос на броя на същите тези танкове и въздействието, което те могат (или, както се надяват в Москва, не могат) да имат върху хода на военните действия.

Но нека тази тема е по-добре да се обсъжда от специалисти по чисто военни въпроси. Междувременно можем да обсъждаме политически въпроси. По отношение на Русия в Европа вече могат да се разграничат три подхода или, ако искате, партии.

Партията „прави се на глупак и се опитва да продаде на Кремъл дупка за поничка“. Пример: Италия.

Неотдавнашно изявление на министъра на външните работи на тази държава Антонио Таяни: „Някой се опитва да поиска от някои европейски страни да смекчат позицията си в полза на преговорите с Путин. Но споразумение ще бъде възможно само ако Русия реши да спре военните действия“.

Въпрос: какви „условия за преговори“ ще бъдат предложени на Москва, ако тя изведнъж се подчини на „синьор Базилио“ (о, извинете, Таяни!) и „реши да спре военните действия“?

Напоследък често съм привлечен да споря с изявленията на Сергей Лавров относно плановете на Запада за Русия. Но с думите на ръководителя на руското външно министерство, че САЩ и ЕС искат да „върнат Русия в границите от 1991 г.“ (тоест без Крим, да не говорим за „новите територии“), няма да споря . Ясно е, че това е напълно неприемливо за Владимир Путин.

Партията „каквото и да става“. Пример: Германия. Новият министър на отбраната на тази страна Борис (още един не наш Борис!) Писториус: „Има основателни причини да изпратим оборудване. Но има и причини да не е така. Всички плюсове и минуси трябва да бъдат претеглени“.

Партията „морето ни е до колене“. Пример: Полша. Отново цитирам министър-председателя на тази страна Матеуш Моравецки: „Няма да седим и да гледаме как Украйна кърви. Украйна и Европа ще спечелят, със или без Германия.“

Обърнете внимание на разликата в подходите: партията „каквото и да се случи“ взема предвид всички плюсове и минуси, докато партията „ние сме до колене“ не разглежда нищо, а оказва натиск върху емоциите и призовава „напред, към атака!” , като всъщност се обявява за пряк и непосредствен участник във въоръжения конфликт с Русия.

Тази кампания на Варшава контрастира не само с позицията на Берлин, но и с позицията на главния „политически спонсор“ на Полша – САЩ. Разбирайки какъв е залогът, Вашингтон внимателно обмисля вариантите – какво може да се направи и какво е по-добре да не се прави.

Можем ли да разчитаме, че прагматичният американски „голям брат” ще коригира прекалено емоционалния си и невъздържан полски „политически роднина”, ако нещо се случи? Не случайно поставих въпросителен знак в предното изречение. Има въпрос, но няма отговор на него.

Липсата на страх не винаги е знак за смелост. Липсата на страх може също да е признак за загуба на способността за адекватна оценка на рисковете. И така, официалните изявления на властите от Варшава и няколко други съседни страни показват, че те или вече са загубили тази способност, или ще бъдат загубени в близко бъдеще.

И ето още нещо многозначително: партията „каквото и да се случи“ сега в Европа е в отбрана. „Прекалено предпазливият“ Шолц е засрамен и ударен от всички страни. Практиката показва, че политиците в Стария свят не могат да издържат дълго на такъв натиск.

Оказва се, че колкото по-дълго се проточи конфликтът в Украйна, толкова повече нараства рискът от неконтролираната му ескалация. Единственото, което може да промени тази динамика, е радикална промяна на ситуацията в полетата на СВО.

На 11 януари, обявявайки назначаването на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за нов командир на Обединената групировка на силите в зоната на специалната операция, Министерството на отбраната на Руската федерация обясни това с „разширяване на мащаба“ на задачите, които се решават по време на СВО.

Откъдето и да го погледнете, конфликтът в Украйна върви към кулминацията си (или поне към една от кулминациите си). Кога ще я стигне, не е ясно. Но няма съмнение за общата посока на движение.