Комисията по отбрана ще обсъжда предложенията на „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“ (ДБ), предаде БНР. Те на практика елиминират възможността президентът да се произнася за назначенията на редица спецслужби.

Според предложенията президентът няма да има думата за това кой да ръководи Националната служба за охрана (НСО). Тя ще премине към Министерството на отбраната.

Главният секретар на МВР, председателите на ДАНС, на Държавна агенция „Технически операции“ (ДАТО), на Служба „Военно разузнаване“ (СВР) и на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) пък няма да се назначават с указ на президента, а само по предложение на правителството и премиера.

Още при внасянето на предложения ПП и ДБ отрекоха това да е персонална атака срещу Румен Радев. Но все пак смятат, че „не е редно президентът да държи контрола върху службите“.

НСО не са съгласни с промените. Президентът не е пряк ръководител на службата, пише в мотивите си НСО.

От МО също не подкрепят предложенията заради серия противоречия с други закони и неясноти по кадрови въпроси на служителите.

От МВР пък директно казват, че преместването на НСО в МО „ще създаде предпоставки оперативната дейност и ефективност на службата да бъде засегната от политически противопоставяния“.