Аржентина и други страни от Латинска Америка не планират да доставят оръжие на Украйна или други зони на конфликт. Това съобщи в събота президентът на Аржентина Алберто Фернандес, предаде ТАСС.

„Аржентина и Латинска Америка не мислят за изпращане на оръжия в Украйна или друга конфликтна зона“, каза той на пресконференция в Буенос Айрес след среща с германския канцлер Олаф Шолц.

Според Фернандес по време на разговора той е „споделил идеите си за разрешаване на конфликта“ в Украйна. Аржентинският лидер отбеляза, че осъжда военната операция на Русия, но се въздържа от оценка на действията на европейските страни. „Не мога да изразя гледната си точка за това какви решения взимат държавите. Но знам, че канцлерът и аз най-вече искаме възстановяване на мира, възможно най-скоро, и в това мненията ни съвпадат“, добави Алберто Фернандес.

Във вторник президентът на Колумбия Густаво Петро потвърди, че Съединените щати са поискали да прехвърлят съществуващи руски и съветски оръжия на Украйна, но страната му е отказала да го направи. В петък бразилският вестник Folha de S.Paulo съобщи, че Бразилия също няма да прехвърли на Киев боеприпаси за германските танкове „Леопард“, въпреки искането на Берлин.

Източник: ТАСС