Германският канцлер Олаф Шолц смята телефонните разговори с руския президент Владимир Путин за важни, те трябва да продължат. Това заяви ръководителят на германския кабинет в интервю, публикувано в неделя във вестник „Тагесшпигел“. Шолц обеща да не допусне ескалация между Русия и НАТО, което според него е целта на всички в германското правителство. Същевременно германският канцлер разкритикува постоянно възникващите искания за нови оръжия за Украйна и за пореден път отхвърли идеята за доставка на бойни самолети. Той не уточни чии искания има предвид – на германски или на чужди политици, съобщава ТАСС.

След като тази седмица ФРГ обяви готовността си да достави танкове на Украйна, от Берлин веднага поискаха нови оръжия бившият украински посланик в Германия и настоящ заместник-министърът на външните работи на Украйна Андрий Мелник още на следващия ден обяви необходимостта от изтребители. Шолц веднага отхвърли това искане, повтаряйки думите си в това интервю: „Не, въпросът за изтребителите не си струва“.

„В тази война няма пряко участие на нито една страна от НАТО. Това няма да се случи“, каза той. „Германският канцлер, който е положил клетва и е сериозен за това, трябва да направи всичко, така че войната на Русия срещу Украйна да не се превърне във война между Русия и НАТО“, добави Шолц.

По думите му, той „няма да допусне подобна ескалация“ и тази позиция се споделя от всички в германското правителство. „Външният министър (Аналена Бербок) също мисли така“, каза Шолц. Така той коментира неотдавнашната фраза на Бербок, че страните в Европа „водят война срещу Русия, а не една срещу друга“. По този начин тя предложи да се избегнат разногласия между западните държави относно доставките на оръжия за Киев. Говорител на германското външно министерство разясни, че Бербок само е искала да подчертае солидарността на Запада по въпроса за подкрепата на Украйна. Той специално уточни, че тази фраза е била казана по време на дълга дискусия на английски език, отбелязва ТАСС.

„Отново ще имам телефонни разговори с Путин, защото трябва да говорим помежду си“, каза германският канцлер. Според него тонът при подобни разговори „не е неучтив“, въпреки „напълно различните“ виждания за ситуацията. В този контекст Шолц нарече руската специална операция в Украйна „ужасна безсмислена война“.

„Понякога ставаше въпрос за конкретни въпроси за размяната на пленници, износа на зърно, атомната електроцентрала в Запорожие“, каза Шолц. „Но за мен е важно разговорът винаги да се връща към конкретна тема – как да излезе светът от това ужасно състояние? Условията за това са ясни – изтегляне на руските войски“.

За последен път Шолц и Путин разговаряха по телефона на 2 декември 2022 г., посочва ТАСС.

Източник: ТАСС