Европейският съюз реши да отпусне още 545 млн. евро на Украйна като допълнителна военна помощ, съобщи Съветът на ЕС в четвъртък, докато в Киев започва срещата на върха ЕС-Украйна.

Помощта е седми пакет от началото на войната и с нея ще бъде платено на европейските държави, които изпращат оръжие и боеприпаси на украинската армия. 54 млн. от сумата са допълнително финансиране за мисията на ЕС за обучение на украински войници, която беше сформирана през октомври.

Така военната помощ на ЕС за Украйна достигна 3.6 млрд. евро от началото на войната.

„Украйна трябва да получи цялото необходимо военно оборудване и обучение, от които се нуждае, за да защити своята територия и своя народ от агресивната война на Русия. Те не просто защитават страната си; те също защитават нашите общи ценности и основните принципи на международното право“, заяви върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел, добавяйки, че съюзът ще помага на Киев, „колкото е необходимо“.

ЕС обяви удвояване на броя на украинските войници, които ще бъдат обучавани от ЕС, до 30 хил. тази година и обеща 25 милиона евро за разминиране на зони, отвоювани от Украйна.

Първото решение на ЕС за отпускане на военна помощ беше взето на 28 февруари – четири дни, след като руските войски навлязоха в Украйна.