От 1 февруари България официално спря излъчването на още няколко руски телевизии, включително държавния Първи канал, предаде БГНЕС. Ако в момента искате да превключите на канал, където се е излъчвала руска телевизия, се изписва следния надпис: „Уважаеми клиенти, излъчването на тази програма е спряно на основание действащия регламент на Съвета на Европейския съюз“.

Позицията на Брюксел е, че Русия участва в системна международна кампания за дезинформация, манипулиране на информацията и изопачаване на фактите, за да засили стратегията си за дестабилизиране както на своите съседи, така и на ЕС и неговите държави членки. За да противодейства на това, ЕС спря излъчването и лицензите на няколко подкрепяни от Кремъл дезинформационни медии – Спутник, Русия днес, Русия РТР/РТР Планета, Русия 24, Русия 1, ТВ Център Интернешънъл, НТВ/НТВ Мир, РЕН ТВ, Първи канал.

Ограниченията срещу „Спутник“ и „Русия днес“ (заедно с дъщерните дружества – RT English, RT Germany, RT France и RT Spanish) са в сила още от 2 март 2022 г., като достъпът до техните услуги от Европа е спрян дори през руската социална мрежа Телеграм. Ограниченията за другите медии започнаха да влизат в действие от юни (Русия РТР/РТР Планета, Русия 24 и ТВ Център Интернешънъл) и от декември 2022 г. (Русия 1, НТВ/НТВ Мир, РЕН ТВ и Първи канал).

Те обхващат всички средства за предаване и разпространение в държавите–членки на ЕС, или насочени към тях, включително кабелна и сателитна телевизия, телевизия чрез интернет протокол, платформи, уебсайтове и приложения.

Потребители от България обаче докладват, че напоследък отново са свободно достъпни руски държавни и проправителствени сайтове в Интернет, достъпът до които бе ограничен в първите месеци след началото на войната  – РИА „Новости“, ТАСС, Газета.ру и др.