Служебният кабинет предприема съвместни мерки с БАБХ, НАП и КЗП в борбата с високите цени на храните у нас. Това каза в студиото на „Здравей, България” каза земеделският министър Явор Гечев.
Няколко неща тръгваме да правим и то – много сериозни. Първо, на няколко дни в седмицата ще се събират цените по всички магазинни мрежи, но освен това правим организацията за сравняване на цените с други държави. Ще търсим вариант това да стане през официален сайт, който да е гаранцията за достоверност на информацията, за да можем да информираме включително и обществото за какво става въпрос”, допълни Гечев.
По думите му у нас има много сериозна регулация по отношение на качеството на храната, но не и на цените. „При тези цени, ако някой е нарушил качеството, ще бъде тежко санкциониран“, увери министърът. Той подчерта, че ако бъдат установени нелоялни търговски практики на пазара, ще има санкции.
Явор Гечев коментира вариантите за сваляне на цените. Първата от тях била държавата да наложи таван на цените. „Таваните на цените не са най-доброто нещо, защото след това следват компенсации. Другото е сваляне на ДДС. Да де, но ние сме в период, в който изобщо нямаме Народно събрание”, каза още ресорният министър.