Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата в столицата

България официално отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски, предаде NOVA.

Снощи в родния му град – Карлово се проведе церемония на площада в центъра на града, който носи неговото име. В ритуала участваха представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а действията им бяха наблюдавани от стотици карловци и гости на града. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя и проверка-заря.

Днес президентът Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 18.00 часа ще има възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

В Плевен с паметен ритуал ще бъдат почетени 150 години от гибелта на Левски, съобщават от пресцентъра на общинската управа. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата. В него ще вземат участие военнослужещи от Плевенския гарнизон и деца от Детска градина „Трети март“. Събитието ще започне с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове.