Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с президента на Република Косово Вьоса Османи – Садриу

България няма да прави отстъпки по споразуменията със Северна Македония. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред представители на българската общност в Скопие, предава БНР.

„Ако българите не бъдат признати в конституцията и не бъдат записани в конституцията на РСМ, тази вечер ви казвам – няма да има и сантиметър напредък в преговорите на РСМ за европейско членство. Няма да има междуправителствена конференция, няма да има доклад на ЕК и на мисията на ЕК, с която да започнат реалните преговори“.

Вицепрезидентът коментира, че България ще се погрижи за Християн Пиндиков – секретар на българския културен клуб в Охрид “Цар БорисТрети”, който беше пребит през януари в югозападната ни съседка:

„Имаме желание той да започне да учи в България тази есен, да завърши своето висше образование и всичко, което е необходимо, българската държава ще направи за него и за всеки един“.

Илияна Йотова се поклони пред паметта и делото на Васил Левски и постави цветя пред барелефа на Апостола на сградата на посолството ни в Скопие.

В събота, в рамките на посещението си в Косово вицепрезидентът разговаря и с представители на българската общност там.